Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 13:51

«Στρατηγική υπομονή» λένε από το Μαξίμου για τον ανασχηματισμό Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος - Τι σημαίνει η φράση συνομιλητών του πρωθυπουργού προς ενδιαφερόμενα για υπουργοποίηση στελέχη, αλλά και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αγωνιούν  για την θέση τους

Το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου τις τελευταίες ώρες είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Η αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεδομένων των συνθηκών, η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρέθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες προκειμένου να προχωρήσει στην εγγραφή της κόρης του Δάφνης στο πανεπιστήμιο Yale, θεωρήθηκε η αρχή της πραγματοποίησης των αλλαγών στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο ερώτημα «πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός; Είναι θέμα ωρών ή θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες για την οριστικοποίηση των αλλαγών;» συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr απάντησε με νόημα συμβουλεύοντας: «Strategic patience». Προφανώς, όταν από το πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι χρειάζεται «στρατηγική υπομονή» εννοούν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ωρών.

Ο όρος... στρατηγική υπομονή, παραπέμπει στην «διπλή» πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Βόρειας Κορέας. Από την μια παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του καθεστώτος της Πιονγιανγκ ώστε να είναι έτοιμος για επιβολή κυρώσεων  στον Κιμ Γιονγκ Ουν - χωρίς ωστόσο , την ίδια στιγμή  να αποκλείει ακόμα και την επιβράβευση κινήσεων που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν την ένταση: Πολιτική «μαστίγιου και καρότου» θα μπορούσε να πει κάποιος, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου στους υπουργούς και τους ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα να μην βιάζονται, ούτε και να αξιοποιούν γνωριμίες ή διασυνδέσεις πιέζοντας για την παραμονή ή την είσοδό τους στο υπουργικό συμβούλιο. 

Την ίδια στιγμή, το δόγμα της «στρατηγικής υπομονής» σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός περιμένει από τους πιθανούς διεκδικητές υπουργικής θέσης να συνεχίσουν τη δουλειά και την παραγωγή έργου χωρίς «να κατεβάσουν τα μολύβια» θεωρώντας ότι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προειλημμένες και δεν αλλάζουν ό,τι κι αν συμβεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι το αυριανό υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί,  με θέμα την πορεία των έργων αποκαταστάσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές,  θα είναι εκ των πραγμάτων και ένα τεστ για τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
Διαβάστηκε 928 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.