Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 12:50

Κουτσούμπας από Μεγαλόπολη: "Επιπτώσεις από την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας και αρνητικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και λαϊκά νοικοκυριά, από την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στη Μεγαλόπολη, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους στο ορυχείο «ΨΑΘΙ» και στον χώρο των συνεργείων (ΣΒΟ) στο ορυχείο «ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ». Επίσης, συναντήθηκε με τη διεύθυνση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σε σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μαζικούς λαϊκούς φορείς της Μεγαλόπολης.

Στην ομιλία του στους εργαζόμενους ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε περίπου 1.000 αντεργατικούς νόμους που, όπως είπε, ψήφισαν οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα χρόνια της κρίσης και στα βαριά πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός τους, την αύξηση της φορολογίας, την κατάργηση επί της ουσίας της κοινωνικής ασφάλισης, την μείωση των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μίλησε για 88 νέα προαπαιτούμενα «που σημαίνει η δ΄αξιολόγηση» που θα επιφέρουν περαιτέρω πλήγματα στους εργαζόμενους, προσθέτοντας: «Κρατάμε πολύ "μικρό καλάθι" για την ονομαζόμενη δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη" που λέει η κυβέρνηση. Δίκαιη ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, όσο υπάρχουν αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και βέβαια το πολιτικό προσωπικό που είναι οι κυβερνήσεις».

Ως προς την απελευθέρωση της ενέργειας είπε ότι «απ' ότι φαίνεται η βούληση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα, η ιδιωτικοποίηση, η απελευθέρωση της ενέργειας, αφού άλλωστε αυτή είναι μόνιμη θέση της ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους του κλάδου με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή της κατανάλωσης ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες.

«Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας που να υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. Αυτό σημαίνει κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχέδιο και για την ενέργεια, όπως και για το σύνολο της οικονομίας, έτσι ώστε να είναι κοινωνικό αγαθό η ενέργεια και όχι εμπόρευμα» υπογράμισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας: «Πρέπει να παλέψουμε για την προστασία και εδώ της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, σε όλη την Ελλάδα και του λιγνίτη, όλων των λιγνιτικών μονάδων και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο γι αυτή την κοινωνία δηλαδή όλη αυτή η παραγωγή, να σχεδιάζεται κεντρικά με άλλη εξουσία, με τον εργάτη, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία».

Έκανε λόγο για το ενδεχόμενο «ασθενικής ή επισφαλούς ανάπτυξης», ενώ μιλώντας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, εκτίμησε ότι σχετίζονται με την όξυνση των ανταγωνισμών «μεγάλων παικτών» και αναφέρθηκε στους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής της χώρας, τους οποίους δημιουργούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τόσο την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, όσο και την βιασύνη κυβέρνησης και ΗΠΑ να εντάξουν άρον-άρον την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς το είπαμε και στον πρωθυπουργό θα καταψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία, παρότι χρόνια λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα όνομα με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Καταψηφίζουμε, γιατί πρέπει να εμποδίσουμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτή είναι η επικίνδυνη εξέλιξη όπως και σε συνέχεια η ένταξη στην ΕΕ. Γιατί πρέπει να απαιτήσουμε εδώ και τώρα αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων και όχι γενικές διακηρύξεις, όπως λέει ο κ. Ζάεφ ή όπως προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί το ίδιο το σύνταγμα των Σκοπίων έχει αλυτρωτικές βλέψεις, εθνικιστικές διεκδικήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ούτε εμείς πρέπει να έχουμε τέτοια αλυτρωτικά και διεκδικήσεις σε βάρος άλλων χωρών για να πάρουμε δήθεν εδάφη ούτε εκείνοι πρέπει να έχουν τέτοιες διεκδικήσεις και να μιλάνε για μειονότητες και για δήθεν μακεδονικό έθνος ή μακεδονική γλώσσα που ποτέ ιστορικά δεν υπήρξε ούτε ήταν ιστορικά ποτέ διαμορφωμένη ως τέτοια στη γειτονική αυτή χώρα» υπογράμμισε μη παραλείποντας να αναφερθεί τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Συρία.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Διαβάστηκε 1347 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.