Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 14:17

Δημήτρης Κρίγγος: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους και της Αποχέτευσης Λέρνας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ως δήμος Άργους Μυκηνών τα έχουμε θέσει (μαζί με πολλά άλλα αναγκαία έργα ως τμήματα του συνολικού μας σχεδιασμού για το δήμο μας)  σε όλους τους αρμόδιους φορείς που θα μπορούσαν να τα χρηματοδοτήσουν και προς το παρόν έχουμε λάβει μόνο διαβεβαιώσεις περί αυτού.

Οι χρηματοδοτήσεις των δήμων από το κράτος για έργα, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί δραματικά καθιστώντας την τοπική αυτοδιοίκηση επαίτη προς την κεντρική εξουσία. Αλλοιώνοντας την ίδια τη φύση του θεσμού και καθιστώντας την εξαρτώμενη, και για τα πιο μικρά έργα, από τη βούληση της κυβέρνησης για το εάν και πότε θα τα χρηματοδοτήσει. Ούτως ή άλλως, λόγω του μεγέθους τους, τα αναφερόμενα έργα υπερβαίνουν τις δικές μας δυνάμεις.

Το προτεινόμενο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους αποτελεί έργο τεράστιας πολιτισμικής και τουριστικής αξίας για το δήμο μας και το νομό μας. Περιλαμβάνει αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου και νέα πτέρυγα όπου συνολικά θα εκτεθούν τα σπουδαία ευρήματα της περιοχής μας, άλλα γνωστά και άλλα που περίμεναν να βγουν από τις αποθήκες και να κοσμήσουν τις προθήκες του νέου μουσείου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 Ευρώ περίπου. Ήδη ο δήμος Άργους Μυκηνών δέσμευσε και έχει παραχωρήσει μεγάλη αποθήκη για την προσωρινή αποθήκευση των αρχαιοτήτων του μουσείου την περίοδο των εργασιών και διατρανώνει με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου αυτού.

Το έργο της Αποχέτευσης Λέρνας είναι σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας. Αφορά στην προστασία των πηγών, της Λέρνης, της Αμυμώνης και του Ποντίνου, οι οποίες εκβάλουν στους Μύλους. Από τις εν λόγω πηγές υδρεύονται οι δύο μεγάλες πόλεις του Νομού, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Αργολίδας. Επίσης στοχεύει στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από ενδεχόμενη στο μέλλον ρύπανση. Επιπροσθέτως το έργο θα ευνοήσει τυχόν επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το  έργο αυτό είναι συνολικού προϋπολογισμού 8.500.000 Ευρώ περίπου. Επειδή το έργο αυτό είναι στις βασικές μας προτεραιότητες έχουμε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις της μελέτης προκειμένου να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή προς χρηματοδότηση.

Την αναγκαιότητα των δύο αυτών έργων, όπως και πολλών άλλων,  την έχουμε θέσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα που θα βρίσκονται στο αποκαλούμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου. Η όποια δέσμευση και μόνο, πλέον, δεν μας αρκεί.  Απαίτηση δική μας και όλων των δημοτών είναι η άμεση χρηματοδότηση και έναρξη των εργασιών υλοποίησης τους.

Διαβάστηκε 1385 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.