Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 11:05

Μητσοτάκης- Ιερώνυμος: Νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Ως μη γενόμενη η πρόταση συμφωνίας κράτους - Εκκλησίας του περασμένου Νοεμβρίου - Επαναλειτουργεί άμεσα η Επιτροπή διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη, που κράτησε 35 με 40 λεπτά, αλλά σε πολύ θερμό κλίμα είχε σήμερα ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι όπως στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος και σύσσωμη η ΝΔ δεν πρόκειται να υπάρξει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης καμία αλλαγή στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας άρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει ούτε το άρθρο 3 ούτε το άρθρο 13 του Συντάγματος και φυσικά καμία ερμηνευτική εγκύκλιος. 

Συμφώνησαν και οι δύο την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας –Πολιτείας, μέσω της οποία θα διευθετούνται όλα τα ζητήματα. 

mitso-iero03
Καμία απολύτως συζήτηση δεν έγινε για το θέμα της πρότασης Συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρόταση πλέον δεν υφίσταται. Θυμίζουμε ότι την είχε απορρίψει η Ιερά Σύνοδος ενώ εξαρχής οκ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία εγγυώνται πλήρως την διασφάλιση των υφισταμένων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών των ιερέων και εν γένει των εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών. 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια , την περίοδο της κρίσης και την καθοριστική συμβολή της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. 

mitso-iero02

Αυτό που μάλιστα ιδιαίτερα η κυβέρνηση η πολιτεία αλλά και ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται τη σχέση με την Εκκλησία ως θεσμική και σε καμία περίπτωση ως χειριστική. Για εμάς η Εκκλησία είπε Κ. Μητσοτάκης» είναι κομβικός θεσμός του Εθνους μας και θέλουμε να έχουμε μαζί της μία σχέση ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού και στενής συνεργασίας , στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και για εμάς είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή των θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα οι θέσεις αυτές θα είναι ενισχυμένες στις ακριτικές Μητροπόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και στις νησιωτικές Μητροπόλεις.
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστηκε 826 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 11:06

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.