Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 08:29

Φωτιά στην Εύβοια: Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες – Αγωνία για τους ανέμους Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι θέλουν να εκμεταλλευτούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε με τα 7 αεροπλάνα και τα 9 ελικόπτερα να οριοθετηθεί η φωτιά – Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής στον ΘΕΜΑ 104,6: Περιμένουμε αύξηση ανέμων μετά τις 11 – Ανησυχία μήπως η φωτιά κατευθυνθεί προς τον Σταυρό και τα Πολιτικά..

Με όλο τους το δυναμικό έχουν πέσει με το πρώτο φως τις ημέρας στη μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια, πυροσβέστες και εναέρια μέσα.

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 αναμένεται ενίσχυση των ανέμων μετά τις 11 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό η ανησυχία των αρχών είναι το ενδεχόμενο η φωτιά να κινηθεί προς τον Σταυρό, αρχικά, και στη συνέχεια στα Πολιτικά.

Ήδη από τις 6 το πρωί έχουν απογειωθεί και σταδιακά πραγματοποιούν ρίψεις νερού 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα ενώ τις κινήσεις τους συντονίζουν 2 ελικόπτερα, ένα της πυροσβεστικής και ένα της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανό δύο είναι τα βασικά μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Πλατάνα και την Κοκάλα ενώ συχνές είναι και οι αναζωπυρώσεις.

«Είναι μια δύσκολη φωτιά στον πνεύμονα της Εύβοιας, δυστυχώς το δάσεος έχει πολύ καύσιμη ύλη» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή».

evoia-pyrkagia-mera-dyo
evoia-makrimallis-pic__3_

Όλη τη νύχτα στην Κεντρική Εύβοια, γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν σε εφαρμογή το νυχτερινό σχέδιο«δυναμικής παρέμβασης», ώστε να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έδαφος για τα εναέρια μέσα.

fotia-evoia-test
fotia-nyxta-dyo
fotia-nyxta-tria

Στόχος των πυροσβεστικών αεροσκάφών και ελικόπτερών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα,  είναι να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο Ισπανικά αεροσκάφη που θα καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την εμπλοκή με τα αεροσκάφη από την Κροατία.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τα κροατικά αεροσκάφη δεν ήρθαν στην Ελλάδα επειδή στη χώρα τους υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και γι’ αυτό δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού πολιτικής προστασίας.

met02
heli_Mak1

Την νύχτα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν έξω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια, όμως οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν και αυτές τις εστίες. Στην Πλατάνια εξάλλου στήθηκε την νύχτα ένα πρόχειρο επιχειρησιακό κέντρο, από όπου και έγινε ο συντονισμός των δυνάμεων κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

evoia-makrimallis-pic__2_

Η ισχύς των ανέμων, που την Τρίτη ξεπέρασε τα 8 μποφόρ, την νύχτα έπεσε στα 4 μποφόρ και ακόμα λιγότερα. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων όμως κάνει λόγο για νέα ενίσχυσή τους περίπου από τις 9 το πρωί, με την ένταση να φτάνει ακόμα και τα 7-8 μποφόρ, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι και μετά θα κοπάσουν οριστικά.

Στην Εύβοια επιχειρούν από χθες 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστηκε 894 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.