Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 14:33

Επεισόδια στη Μόρια – Εξεγέρθηκαν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από διαμαρτυρία των ασυνόδευτων ανηλίκων και γίνονται μία ημέρα μετά τη μεταφορά 1.400 προσφύγων από τη Λέσβο στη Βόρεια Ελλάδα - Εκκενώθηκε η πτέρυγα ανηλίκων και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία

Επεισόδια σημειώθηκαν  στη Μόρια μετά από διαμαρτυρία των περίπου 300 ασυνόδευτων ανηλίκων. που διαμένουν εκεί και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προς στιγμή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια. Άμεσα παρενέβησαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εκκένωσαν αρχικά τη σκηνή κάνοντας χρήση χημικών. Μικρές ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη του ΚΥΤ και έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία αποχώρησαν.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, αποφασίστηκε να εκκενωθεί η πτέρυγα των ανηλίκων.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκονταν μέλη ΜΚΟ και μετανάστες, ενώ αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα Φίλιπ Λεκλερκ βρίσκεται στη Μόρια. 

Τα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι, μία μέρα μετά τη μεταφορά 1.400 προσφύγων σε καταυλισμούς της Βορείου Ελλάδος. Σήμερα στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στα γύρω κτήματα διαμένουν 9.395 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά σε δομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης ζουν 11.689 άτομα. Από αυτούς οι 750 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ξεκίνησε ο ιατρικός έλεγχος των όσων δηλώνουν ανήλικοι προκειμένου αυτό να αποδειχθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μετακίνησής τους σε δομές ανηλίκων εκτός Λέσβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, τα γεγονότα στη Μόρια εξελίχθηκαν ως εξής: 

«Σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια δημιουργήθηκε ένταση από ομάδα (50) περίπου ανήλικων που προέβαλαν ως αίτημα την άμεση αποχώρηση τους από το Κέντρο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και όταν το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. δέχτηκε επίθεση, έγινε χρήση ενός δακρυγόνου για την απώθηση των ατόμων.

Ακολούθως αφού περιορίσθηκαν σε ασφαλή χώρο, ομάδα διαπραγμάτευσης συζητά μαζί τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης». 




Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη όλων των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου. Στόχος τους είναι η διατύπωση κοινής διακηρύξεως και πολιτικής για την ασφυκτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.


ekenosimoria
ekenosimoria4__1_


ekenosimoria5
Διαβάστηκε 806 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.