Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 07:41

Καιρός: Έρχονται «υπερκαταιγίδες»- Στο «μάτι» της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από σήμερα το μεσημέρι περιμένουμε ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι στο Ιόνιο και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα επικρατούν στην περιοχή έως και το πρωϊ του Σαββάτου.

Οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν υδροστρόβιλοι ή και ανεμοστρόβιλοι.
Η φθινοπωρινή καταιγίδα που έπληξε την Αττική ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με τις βροντές να κάνουν την εμφάνισή τους στον Αττικό ουρανό . Tα σύννεφα γέμισαν τον ουρανό και το φαινόμενο που ονομάζεται shelf cloud γέμισε με φωτογραφίες τα social media. Το έντονο μπουρίνι διάρκειας περίπου 15 λεπτών σάρωσε την Αττική, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ο μετεωρολόγος του Οpen TV Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί αυτό το ξαφνικό μπουρίνι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σύγκρουση πολύ ψυχρού με πολύ θερμού και πολύ υγρού αέρα. Αυτή η «βίαιη σύγκρουση» οδηγεί στην ανάπτυξη μια «υπερκαταιγίδας» όπως λέγεται στη Μετεωρολογία, και την ανάπτυξη ενός τύπου νέφους που μοιάζει με έναν τοίχο (shelf cloud) πάνω στην ατμόσφαιρα.

Αυτό συνέβη σήμερα, καθώς ψυχρή αέρια μάζα προερχόμενη από τη δυτική Ελλάδα κινήθηκε ανατολικά, κατάφερε και πέρασε την οροσειρά της Πίνδου, μπήκε στον Σαρωνικό, όπου συνάντησε πολύ θερμό και υγρό αέρα, έγινε η βίαιη σύγκρουση αυτών των ρευμάτων και αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της υπερκαταιγίδας. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί τα συγκεκριμένα φαινόμενα προβλέπονται δύσκολα. Η υπερκαταιγίδα, όπως εξηγεί, διαρκεί λίγο αλλά έχει μεγάλη ένταση.

 

Διαβάστηκε 1249 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.