Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 10:47

Πανελλαδικές: Δεν θα μετράει ο βαθμός απολυτηρίου για εισαγωγή στα ΑΕΙ – Καταργούνται οι «πράσινες» σχολές Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέες διατάξεις, που αφορούν την εκπαίδευση, κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κυβέρνηση καταργεί τις λεγόμενες «πράσινες» σχολές δηλαδή αυτές στις οποίες οι απόφοιτοι των λυκείων θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση χωρίς να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σχετικά με τους παλιούς απόφοιτους των λυκείων, που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις μπορούν είτε να εξεταστούν με το παλιό σύστημα διεκδικώντας ειδικό ποσοστό θέσεων, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.

Επίσης οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου αφού πάρουν τους βαθμούς τους θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας όσα Τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου της Γ τάξης.

Το επόμενο έτος (2020-2021) ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί. Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μια σχολές ή τμήματα, εισάγεται σε εκείνο που έχει προσδιορίσει σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό.

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των εισακτέων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου και αναμένεται να είναι μειωμένος από την προηγούμενη χρονιά.

Τι προβλέπεται για την αναγνώριση μη κρατικών πτυχίων

Καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων και οι αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ (νέος οργανισμός αναγνώρισης πτυχίων). Παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν ενδικοφανή διοικητική προσφυγή κατά αποφάσεων του αρμοδίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, για την οποία απαιτείται η καταβολή υπέρ του δημοσίου παραβόλου ύψους 50 ευρώ.

Καταργείται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕΠ. Θεσπίζεται γραπτή δοκιμασία για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία διενεργείται σε κάθε εξεταστική περίοδο στο οικείο ΑΕΙ .

Για τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) , μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης , στο σύνολό του ή ανά κατηγορία δαπάνης.

Διαβάστηκε 419 φορές