Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 10:18

Καιρός: Τριήμερη κακοκαιρία και χιόνια τα Χριστούγεννα (ΧΑΡΤΕΣ) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς ιδιαίτερα από αύριο Παρασκευή, αναμένεται να παρουσιαστεί πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, ενώ θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονόπτωση στα ορεινά, ενδεχομένως και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Πτώση θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια από την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται στα δυτικά,τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά, έως το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Βροχές και καταιγίδες σε όλη την επικράτεια το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένεται αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες ,κυρίως στα δυτικά πιθανώς τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Τάση για ψυχρή εισβολή από τις 27 Δεκέμβρη

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται, λοιπόν, να ξεκινήσει από τις 27 Δεκεμβρίου και η έλευση βαρομετρικού χαμηλού δείχνει να συνδυάζεται με την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, το πιο ψυχρών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους φέτος, οι οποίες δείχνουν διάθεση να φτάσουν έως και την Κρήτη.

Δείτε την κίνηση των αερίων μαζών από δύο καιρικά προγνωστικά μοντέλα:

Είναι σαφής η συμφωνία των δύο μοντέλων για την τάση να ψυχράνει σημαντικά ο καιρός και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα αν θα τη διατηρήσουν και σε τι ένταση. 

Σε σχέση με την επιδείνωση του καιρού, φαίνεται πως το βαρομετρικό χαμηλό που σήμερα δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα να περνά πάνω από τη χώρα μας τις 28 Δεκεμβρίου, θα καταφέρει να αφήσει σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ίσως και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα στην ανατολική Ελλάδα.

Δείτε πώς καταγράφεται η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ελλάδα μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2020:

Διαβάστηκε 798 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.