Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 08:53

Σε πολιορκία από τον κοροναϊό : Έρχονται δίμηνη καραντίνα και… πολεμική οικονομία Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του χθες ουσιαστικά περιέγραψε ένα δίμηνο-κόλαση που ακολουθεί τόσο σε ότι αφορά την ίδια την ανθρώπινη ζωή όσο και στο επίπεδο της οικονομίας.
Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για το γεγονός ότι η κοινωνία, θα είναι τουλάχιστον σε μια δίμηνη καραντίνα προκειμένου να βγει με όσο το δυνατό λιγότερα θύματα από αυτή την «πολιορκία» που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.


Έρχονται νέοι περιορισμοί υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας έτσι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς όπως σημείωσε με έμφαση η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι «να σώσουμε ζωές».

Διπλό έγκλημα η απειθαρχία στα μέτρα
Μάλιστα για το τι περιμένουν οι αρχές ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε πως από αυτή την κατάσταση δεν θα βγούμε αλώβητοι και πολλές φορές μίλησε πως προτεραιότητά του είναι η ανθρώπινη ζωή με όποιο κόστος.

Διαβάστε επίσης: Απαγορεύονται στην Κύπρο οι πτήσεις εκτός εκείνων της μεταφοράς εμπορευμάτων
Την ώρα που λέγονταν αυτά ήδη υπάρχουν πέντε νεκροί από τον κοροναϊό.

«Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.
Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.
Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.
Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ουσιαστικά ένα πολεμικού τύπου διάγγελμα καθώς και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε είχε αρκετές φορές όρους όπως πόλεμος, μάχη, θύματα, απώλειες και τα παράγωγά τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν
Τα λόγια αυτά του κ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά εξηγούνται από τα όσα λένε επιστήμονες που εκφράζουν φόβους μήπως η Ελλάδα γίνει …Ιταλία η οποία μετράει ήδη πάνω από 2000 νεκρούς.

Για παράδειγμα ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Κουρέτας έχει μιλήσει για πιθανότητα 5000 κρουσμάτων το επόμενο 15μερο και έχει εκφράσει τη διαφωνία του αναφορικά με το μοντέλο της Ιταλίας που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα για την χαρτογράφηση των κρουσμάτων του κοροναϊού

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Κουρέτα η χώρα μας πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας «που βγήκαν στις πλατείες και έπαιρναν τυχαία δείγματα».

Πριν είναι αργά
Μάλιστα οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων είναι δραματικές καθώς ακόμα δεν είναι σε θέση κανείς να πει αν έχει κατορθωθεί να ελεγχθεί η διασπορά του κοροναϊού.

«Το βασικό στοιχείο αυτή τη στιγμή για να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, είναι η απομόνωση. Αν δεν τηρήσουμε αυτόν τον κανόνα θα είναι αργά» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πετρίχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από σήμερα αρχίζουν να γίνονται πιο αισθητά τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν για το σύστημα υγείας, καθώς γιατροί και κλινικές προσβάλλονται από το νόσο και τίθενται εκτός μάχης, αφού τίθενται και οι ίδιοι σε καραντίνα όταν νοσούν από τον κοροναϊό.

Μάλιστα όλα αυτά συνυπάρχουν με τις ελλείψεις σε αντιδραστήρες που δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού, που είναι απαραίτητα για να ελεγχθεί η διασπορά.

Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες
Ενδεικτικές της σοβαρότητας της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα πριν από το πολεμικού τύπου διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα από το σπίτι του αφότου η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» απάντησε ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες».

Θα πολεμήσουμε
Είναι δε χαρακτηριστικό για το τι έρχεται πως ο πρωθυπουργός μίλησε και για «πολεμική οικονομία», όπου πλέον τον πρώτο λόγο τον έχει το κράτος.
Τόνισε δε, πως «κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε» και μίλησε για «μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης μία μέρα πριν κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα εκτός εκείνων με προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθιστούν σαφές πως ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκλειστεί που θα περιορίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε αφενός δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και θα γίνεται χειρότερη και αφετέρου θέλει να θέσει τους πολίτες που απειθαρχούν στα μέτρα, προ των ευθυνών τους. Οι απώλειες ζωών, η διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής και φυσικά μια ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας δεν είναι αποδεκτά.

Αρκεί βέβαια κάθε πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του. Και αυτό θέλησε ο κ. Μητσοτάκης να περάσει στην κοινή γνώμη. Οτι δεν είναι πλάκα, ότι είναι ένας εφιάλτης, ότι είναι πόλεμος χωρίς φανερό εχθρό και όπλα, που μπορεί ωστόσο να νικηθεί.

Πηγή: in.gr
Διαβάστηκε 1552 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.