Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 06:42

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς προσαυξήσεις για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάθε καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες, εξετάζουν τρόπους προκειμένου να τις πάρουν πίσω για μικρό χρονικό διάστημα, δύο ή τρεις μήνες, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά το γεγονός ότι υπάρχει «πέναλτι» στα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό το ντεζαβαντάζ αναμένεται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να αποτελέσει παρελθόν και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παίρνουν πίσω τις πινακίδες χωρίς να πληρώνουν «πέναλτι» για όσο χρονικό διάστημα το θελήσουν (για παράδειγμα 1, 2 ή 3 μήνες).

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα χρησιμοποιήσουν ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού, ετοιμάζεται να φέρει ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Η σχετική διάταξη νόμου αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα δίνει, τη δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων με την καταβολή των μηνιαίων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν ακριβώς.

Συγκεκριμένα για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, θέλει πίσω τις πινακίδες, των οποίων τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 690 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 172,5 ευρώ, εάν τις θέλει για τρεις μήνες (3 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας) αντί για 230 ευρώ που προέβλεπε το σύστημα ανάκτησης πινακίδων μέχρι πέρυσι.

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 3.700 κυβικών με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 1.050 ευρώ θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες του για το υπόλοιπο διάστημα του 2020, δηλαδή Ιούλιος – Δεκέμβριος μετά την κατάργηση των ποινών θα πρέπει να καταβάλλει 525 ευρώ (έξι μήνες επί 87,5) αντί για 700 ευρώ (87,5 ευρώ για έξι συν δύο μήνες).

Η δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων δίνεται κάθε χρόνο με το σύστημα που ίσχυε μέχρι και πέρυσι να προβλέπει καταβολή των τελών κυκλοφορίας ίση με τόσα δωδεκατημόρια όσα οι μήνες που θα κυκλοφορεί το Ι.Χ με προσαύξηση ενός μηνός. Ανάκτηση πινακίδων για τρεις μήνες σήμαινε πληρωμή τελών για τέσσερις μήνες, ενώ για άρση ακινησίας έως το τέλος του έτους, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας με προσαύξηση δύο επιπλέον μηνών.

τέλη κυκλοφορίας

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

  1. Βεβαίωση Ακινησίας
  2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα
  3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
  4. Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν στην εφορία που κατατέθηκαν η  άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πάει στη Δ.ΟΥ. του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Απειλή προστίμου

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς υπάρχει ο φορολογούμενος απειλείτε με την πληρωμή προστίμου. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση επιστροφής των πινακίδων με καθυστέρηση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα ο κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, έχει καταβάλει το ποσό των 30 ευρώ για  άρση ακινησίας του οχήματος για τρεις μήνες αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ. 

Διαβάστηκε 951 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.