Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 06:38

Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές έως την Παρασκευή, στο τραπέζι παράταση για διόρθωση λαθών Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης πρόκειται για περίπου 7.000 εργαζόμενους, όπως είχε γράψει το Dikaiologitika News, για τους οποίους ολοκληρώνεται η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων για το επίδομα 534 ευρώ.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι μελετάται σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να ανοίξει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για λάθη και παραλείψεις εργοδοτών κατά την υποβολή των δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ αφορά τους μισθωτούς επιχειρήσεων που:

επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Υπενθυμίζουμε ότι για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης ο εργαζόμενος πληρώνεται με 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

- για παράταση αναστολής 10 ημέρων – αποζημίωση 180 ευρώ

- για παράταση αναστολής 15 ημέρων – αποζημίωση 270 ευρώ

- για παράταση αναστολής 20 ημέρων – αποζημίωση 360 ευρώ

- για παράταση αναστολής 25 ημέρων – αποζημίωση 450 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Ειδικότερα:

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)

- με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες).

Παράλληλα το άνοιγμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για να μπουν οι εργοδότες για να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στις αιτήσεις αποζημίωσης – αναστολής των εργαζομένων, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν την οικονομική ενίσχυση μελετά η τεχνική ομάδα εργασίας που συστάθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το Προεδρείο του ΟΕΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας:

-Παράταση έως τις 30 Ιουνίου της υποβολής του εντύπου, που αφορά στις παρατάσεις – οριστικές διακοπές των συμβάσεων για το μήνα Μάιο και άμεση έκδοση αναλυτικών οδηγιών για την συμπλήρωση του σχετικού εντύπου από τους εργοδότες.

-Όλες οι υποβολές των εντύπων που αφορούν στο μήνα Ιούνιο, να έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου. Επίσης ζητά να ανοίξει η εφαρμογή ΕΡΓΑΝΗ για δύο εβδομάδες ώστε οι λογιστές – φοροτεχνικοί:

α) Να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις, στις αιτήσεις αποζημίωσης – αναστολής των εργαζομένων, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την οικονομική ενίσχυση. β) Να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης της πραγματικής ημερομηνίας έναρξης και λήξης της αναστολής εργασίας, καθώς το σύστημα φέρνει προσυμπληρωμένη την ημερομηνία έναρξης αναστολής χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης.

Η ομάδα εργασίας θα εργαστεί ακόμα για:

-Την αναβάθμιση της υπηρεσίας υποστήριξης του ΕΡΓΑΝΗ, με σκοπό την άμεση παροχή βοήθειας σε αιτήματα/προβλήματα των χρηστών, μέσω helpdesk, με σημειώσεις – οδηγίες χρήστη εξ’ αποστάσεως με χρήση τεχνικών μέσων – έντυπης ύλης, ήχου, βίντεο.

-Την κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου και των εγκυκλίων.

-Την άμεση ανάρτηση οδηγιών για τον υπολογισμό των δώρων και των επιδομάτων των εργαζομένων και όχι καθυστερούμενες αποφάσεις, που εκδίδονται και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πληττόμενους εργοδότες αυξάνοντας την γραφειοκρατία με νέες υποβολές.

Διαβάστηκε 746 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.