Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 09:25

Μητσοτάκης: Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο και τις τουριστικές επιχειρήσεις Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέες εξαγγελίες ύψους 3,5 δισ από τον πρωθυπουργό στην Βουλή για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ποιο είναι το πακέτο των πέντε μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητα, με στόχευση τον τουριστικό κλάδο, ανακοίνωσε στην Βουλή στην Ώρα του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ανάπτυξη γιατί μετά από 19 χρόνια αρχίζουν τα έργα στο Ελληνικό», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του. «Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό της συνθετότητας των έργων», είπε επίσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Η εθνική οικονομία τα πήγε λιγότερο άσχημα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι στην συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα», πρόσθεσε.

Δείτε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

 

Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων

Η κυβέρνηση υλοποιεί με απόλυτη προσήλωση, την στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Έτσι ανοίγει ακόμη περισσότερο την περίμετρο αυτών που θα αφορούν τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, τις εποχικές επιχειρήσεις και τις γεωγραφικές περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο χτύπημα από την επέλαση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

1. Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται, εφέτος, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν κατά 35% τουλάχιστον μικρότερος από εκείνον του α΄ εξαμήνου του 2019. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. 
Μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες. Το ίδιο θα ισχύσει συνολικά για τον κλάδο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αλλά και για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο 3ο τρίμηνο του έτους.
 
Με βάση τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του α΄ εξαμήνου σε σχέση με το 2019, έκπτωση στην προκαταβολή θα έχουν και όλες οι εταιρίες, ανάλογα με τις απώλειές τους. Η οποία θα είναι 30% για όσες είχαν την μικρότερη μείωση στον τζίρο τους.
 
Μισή προκαταβολή, θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μία γενναία πρωτοβουλία, συνολικού κόστους 1,5 δις.
 
2. Εγκαινιάζεται και 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δις ευρώ. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Σημαντική ένεση ρευστότητας. 7000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
 
3. Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μέτρο κόστους 600 περίπου εκατομμυρίων.
 
4. Επιχειρήσεις, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που πραγματοποίησαν κατά το 3ο τρίμηνο του 2019  άνω του 50% του ετήσιου τζίρου και οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Δηλαδή κατεξοχήν οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2020. Η ρύθμιση αυτή θα φτάσει επίσης τα 600 εκατομμύρια.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού.
 Κάτι που αφορά περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το εμπόριο τουριστικών ειδών. Η παράταση αυτού του δικαιώματος θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Και το ύψος της υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.

Διαβάστηκε 1193 φορές