Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 05:55

Στοχευμένα μέτρα και ήπια lockdown για την αποφυγή ολικού – Σήμερα οι ανακοινώσεις Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση του δεύτερου και πιο επιθετικού από εκείνο του Μαρτίου επιδημιολογικού κύματος προχωρά σήμερα ο πρωθυπουργός. Από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη να απεικονίζονται πλέον “κόκκινες” στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ενώ άλλες άλλες 11 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα ανεβαίνουν και αυτές επίπεδο στην κλίμακα συναγερμού.

Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αποφυγή ενός καθολικού lockdown μέσω ενός σχεδίου περαιτέρω ενίσχυσης των στοχευμένων περιορισμών με διάρκεια ενός μήνα, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογή τους “με τρόπο απόλυτο”. “Πρέπει να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. (…) Οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες άλλα 1.211 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Αρνητικές “πρωταθλήτριες” Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και καταγράφηκαν άλλοι 12 θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη και η συσχέτιση των κρουσμάτων δείχνει ότι συνδέονται με τη διασκέδαση, τις συναθροίσεις και τις αθλητικές δραστηρίοτητες.

Χθες Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπήκαν στο “κόκκινο”, αναστέλλοντας περισσότερες λειτουργίες πλην του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Από σήμερα, ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, “πορτοκαλί”, οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, “πράσινο” περνούν στο επίπεδο 2, “κίτρινο”.

Ειδικότερα για τις περιοχές στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) από σήμερα στις 6:00 ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα με μοναδική εξαίρεση, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Όπως είπε, κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία όλων να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, ώστε να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.

Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο και κάθε υπουργείο έχει τη θέση του σε αυτό, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προϊδέασε για επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, είπε πως τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων, και πως οι συγκοινωνίες προχωρούν στην εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση.

Οι παρεμβάσεις δε θα έχουν μόνο οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα εστιάζουν και στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων τέθηκαν χθες υπόψη του πρωθυπουργού προκειμένου να αποφασίσει για τα μέτρα, με βασικότερα σενάρια:

  • Μάσκες παντού.
  • Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30.
  • Κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα
  • επέκταση της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια

Πάντως η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο «σημείο μηδέν» και υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο είπε στην ΕΡΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Η σημερινή εικόνα των κρουσμάτων, είπε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Τούντας, αντανακλά τα δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών, τα οποία αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά υποκρύπτουν και ένα ενδεχόμενο μελλοντικής πίεσης και δοκιμασίας του συστήματος υγείας. Ο κ. Τούντας επισήμανε πως η χρήση της μάσκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη ενάντια στη διασπορά του ιού.

«Θα πρεπει να καταβληθει κάθε προσπάθεια να μην μπούμε σε ένα lockdown» είπε στην ΕΡΤ1 Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 του Ευαγγελισμού. Περιέγραψε δε την κατάσταση που βιώνουμε ως δίκοπο μαχαίρι,«Περιορίζεις τη διασπορά του κορονοιού αλλά αυξάνεις τη νοσηρότητα σε άλλες νόσους, δημιουργείς οικονομική ύφεση η οποία θα σου δώσει νέα νοσηρότητα τα επόμενα χρόνια. Ο συνολικός απολογισμός των απωλειών σε επίπεδο υγείας στην κοινωνία θα γίνει μετά από πέντε χρόνια. Τότε θα καταλάβουμε αν σώσαμε και τι σώσαμε», είπε.

Διαβάστηκε 749 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.