Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 15:28

Αυτός είναι ο λόγος που οι γιορτές μας προκαλούν θλίψη – Τι έχει αλλάξει η πανδημία Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για ποιο λόγο μας γεμίζουν με στεναχώρια οι γιορτές; Που οφείλεται η λεγόμενη κατάθλιψη των Χριστουγένων, αλλά και τι έχει αλλάξει η φετινή πανδημία όσον αφορά την ψυχική μας διάθεση

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εποχή αντιφατικών συναισθημάτων. Από τη μια πλευρά μπορεί να είναι «η καλύτερη εποχή του χρόνου», γεμάτη από κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακή θαλπωρή, διασκέδαση, εορτασμούς και ποιοτικό χρόνο με φίλους. Από την άλλη όμως για πολλούς είναι μία περίοδος γεμάτη από θλίψη, μοναξιά, άγχος, δυστυχία και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Η «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων» ή όπως αλλιώς αναφέρεται «Christmas Blues» δεν είναι κλινική κατάθλιψη αν και εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Αφορά μία κατάσταση ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, κρίσης πανικού, στρες, αλλαγές σωματικού βάρους και μειωμένη libido που βιώνει κάποιος λίγο πριν και κατά την διάρκεια των γιορτών. Αρκετοί την παρομοιάζουν με την «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» (Seasonal Affective Disorder-SAD). Η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά κυρίως τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη, το κρύο εντονότερο και η διάρκεια της μέρας μικρότερη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Διαβάστηκε 662 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.