Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 06:50

Σήμερα η απόφαση για το λιανεμπόριο: Πώς θα λειτουργήσουν click away και click in shop – Τι ανοίγει από Δευτέρα Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θετικά στο σταδιακό άνοιγμα ορισμένων κλάδων της αγοράς εμφανίζονται τα περισσότερα μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει σήμερα για να δώσει την τελική εισήγησή της στην κυβέρνηση.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προεξοφλήσει την επαναφορά του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερό και βελτιωμένο σε σχέση με ένα μήνα πριν, γεγονός που επιτρέπει στο Μαξίμου να δώσει το πράσινο φως. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η αγορά, η οποία πλήττεται βάναυσα, με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να διαχειριστούν την ομολογουμένως δύσκολη αυτή κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 18.00 το απόγευμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη προετοιμασία από τους εμπόρους για να σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα με τις μεθόδους είτε του click away- όπως στις γιορτές, είτε του click in shop.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away, ενώ παράλληλα με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις:

  • ένδυσης
  • υπόδησης
  • κοσμηματοπωλεία

όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ θα έχει προηγηθεί ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.

Το ίδιο μέτρο θα δουλέψει και σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία που αναμένεται να πάρουν κι αυτά το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν (με όλα τα απαραίτητα μέτρα). Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away.

Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της εφαρμογής του click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Σημειώνεται ότι, το click in shop είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στα mall, καθώς, αν τα καταστήματα λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος και ο χρόνος παραμονής στο εμπορικό κέντρο όσων θα επιδεικνύουν το μήνυμα που θα αποδεικνύει ότι έχουν κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη το click in shop

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής έχει δημιουργήσει χρήσιμο οδηγό για τους καταναλωτές για το τι θα ισχύει με το click in shop όταν ανοίξει η αγορά:

Από τις «αγορές εκτός» θα επιτρέπονται οι «αγορές εντός» με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο. O καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν αλλά αυστηρά με ραντεβού και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Πώς λειτουργεί το click away

Για να ψωνίσει με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ εάν κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.

Διαβάστηκε 570 φορές