Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 08:53

Λιανεμπόριο: Τρόμαξαν τους ειδικούς οι σκηνές συνωστισμού στην αγορά - Αλλαγές σήμερα στα ταξί Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σταμπουλίδης: «Καταστροφικό» ένα 3ο lockdown - Σωτήρια η μάσκα, «πληγή» η κατάχρηση των sms

Προβληματισμένοι και έκπληκτοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι -και από κοντά και κυβερνητικοί παράγοντες- με την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, καθώς η κοσμοσυρροή στις κεντρικές εμπορικές οδούς της χώρας έσπασε κάθε ρεκόρ. Με ουρές πολλών μέτρων να σχηματίζονται έξω από πολυκαταστήματα, αλλά και εκατοντάδες καταναλωτές να περιδιαβαίνουν τους στενούς εμπορικούς δρόμους, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερη από την πραγματική, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτό γιατί, μια ανάσα πριν την επιβολή ενός τρίτου, αυστηρού lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Γαλλία, λόγω της πιθανότητας μαζικής διασποράς του κορωνοϊού εξαιτίας των νέων μεταλλάξεών του. Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου το ενδεχόμενο νέου γενικού «απαγορευτικού» παραμένει πάνω στο τραπέζι, συζήτηση που παρακολουθεί και η επιστημονική κοινότητα στην Αθήνα.

Ερμού Βίντεο


«Καταστροφικό» το 3ο lockdown

Το ενδεχόμενο μάλιστα ο ιός να εμφανίσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τις σκηνές συνωστισμού δεν αποκλείεται να επιφέρουν και νέα αυστηροποίηση των μέτρων στην Ελλάδα, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις για μερική χαλάρωση στο λιανεμπόριο και τη λειτουργία της εκπαίδευσης. «Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» εκτίμησε σχετικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με φόντο την «ασφυξία» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του τζίρου στα είδη ένδυσης και υπόδησης υπερβαίνει το 30%, «πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, δείχνοντας με νόημα την κατάχρηση του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) από μέρος των καταναλωτών για να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους για να ψωνίσουν και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το δίωρο.

Η καταχρηστική, ωστόσο, συμπεριφορά από πλευράς των καταναλωτών έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους προκρίνουν ακόμη και… κόφτη, προκειμένου να αναχαιτίσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων εστιών υπερμετάδοσης του ιού στις ουρές των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, «θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής»
εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

ermu_art
ermu__1_


Εξίσου ανησυχητική, όμως, θεωρούν οι επιστήμονες την παράλληλη επαναφορά στην κανονικότητα του λιανεμπορίου και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα των πολιτών. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα» τόνισε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σωτήρια η μάσκα

Ακόμη, ωστόσο, και στις συνθήκες συνωστισμού που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στα «ορμητήρια» των καταναλωτών, όπως η οδός Ερμού στην Αθήνα, η σχεδόν καθολική χρήση μάσκας από τους πολίτες ανακούφισε τους λοιμωξιολόγους, καθώς μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας υπερ-εστίας μετάδοσης του ιού.

Το θετικό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε πολύ καλή χρήση μάσκας από τους καταναλωτές, ακόμα και όταν συνωστίζονταν σε ουρές» επισήμανε, στην ίδια κατεύθυνση, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα συμβεί κάτι δραματικό ή θα παραμείνουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι' αυτό όλα αξιολογούνται καθημερινώς. Όπου διαπιστωθεί οποιαδήποτε απότομη μεταβολή, αύξηση των κρουσμάτων, σίγουρα θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα κορύφωσης των θετικών κρουσμάτων» ευχήθηκε ο κ. Σουρβίνος, παρακολουθώντας την «έκρηξη» της κατανάλωσης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας αυτοψία σε εμπορικές οδούς στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή. Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο κ. Γεωργιάδης ανάρτησε τις διαπιστώσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας πως: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. 'Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

ermu__2_
ermu__5_


Την ίδια ώρα, η ισχυρή «παρουσία» της πανδημίας στη χώρα γίνεται αισθητή με κάθε ευκαιρία, καθώς θετικός στον κορωνοϊό, αλλά απύρετος και με κόπωση διαγνώσθηκε χθες και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς μολύνθηκε από τον ιό και προσθέτουν ότι έχει ήδη απομονωθεί όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε προληπτική καραντίνα έχουν τεθεί από χθες και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο δεύτερος γιος του κ. Τσίπρα, μετά από την υποβολή του σε σχετικό τεστ.

Τόσο η Αθήνα, όμως όσο και η Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν να ηγούνται των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που έφτασαν χθες στα 334, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση ιικού φορτίου να καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αττικής:

· 23 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

· 49 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

· 14 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

· 5 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

· 42 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

· 17 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

· 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Ανάσα για τα ταξί

Εν τω μεταξύ, μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από σήμερα στις 6 το πρωί σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

· α) ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

· β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, από σήμερα στις 6 το πρωί θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.
Διαβάστηκε 827 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.