Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 11:35

Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη – Στήριξη στους βαριά τραυματισμένους κλάδους Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αυξάνουν την μεταδοτικότητα κάνει επιφυλακτική την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών.

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των μειωμένων παραδόσεων από την AstraZeneca δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα.

Ανησυχία από τα νέα δεδομένα
Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία που έχει πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προστασία της δημόσιας υγείας, καλείται να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην γρήγορη ανάταξη.
Η εμπιστοσύνη των αγορών που δίνει την δυνατότητα για φθηνό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν επιτευχθεί τις προσωρινές ανάσες στους πληττόμενους κλάδους από την στήριξη που παρέχεται, ωστόσο είναι κρίσιμο οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν εμπρός και να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό.

Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Ο εμβολιασμός και το στοίχημα του τουρισμού
Το μεγάλο βάρος πέφτει σε αυτή την φάση στην προσπάθεια εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με δεδομένο το ευρωπαϊκό πρόβλημα προμήθειας των εμβολίων, ώστε στο τέλος της άνοιξης να δρομολογηθεί το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο για τον τουρισμό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης καθώς από την πορεία του εξαρτάται εν πολλοίς η ανάσα που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε οι μετακινήσεις τουλάχιστον των ευρωπαίων πολιτών να διευκολυνθούν. Το ιδανικό όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα ήταν αυτό να γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει, συμπληρώνουν, με κάθε τρόπο την τουριστική κίνηση με όρους ασφάλειας. Ένα επιπλέον όπλο σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι είναι τα rapid test που είναι πλέον διαθέσιμα και περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Στήριξη στους βαριά τραυματισμένους κλάδους
Σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση για την στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που βγαίνουν βαριά τραυματισμένοι από την υγειονομική κρίση. Παρά το σταδιακό άνοιγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μείνει κλειστές για μήνες ή έχουν δραματική μείωση των τζίρων. Οι τελικές αποφάσεις για την διαχείριση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί αναμένονται τον Απρίλιο, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, καθώς εκτιμούν ότι τότε θα έχει διαμορφωθεί μια καθαρή εικόνα για την συνολική επιβάρυνση και την πορεία της οικονομίας.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις

Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει το ταμείο Ανάκαμψης. Από ευρωπαϊκές πηγές η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η χώρα που έχει υποβάλλει ένα από τα πιο πλήρη σχέδια προς τα κοινοτικά όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη εκταμίευση πόρων που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αφορούν 5,5 δισ ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης προχωρούν στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την απλούστευση των διαδικασιών. Η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην ανάδειξη της ανάγκης για αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών προετοιμασίας, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου στην πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση ενωσιακών κονδυλίων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων. «Όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της ύφεσης» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 580 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.