Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 14:00

Ομιλία του Αλ. Πνευματικού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (Βίντεο) Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην παρέμβαση του Δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού στο Συνέδριο για το Νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στις 25 Οκτωβρίου 2018, έγινε εκτενής αναφορά σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πελοπόννησος χαρακτηρίζεται ως η τελευταία Περιφέρεια Ανακύκλωσης στην Ευρώπη και έχει οδηγηθεί σε μεγάλο αδιέξοδο με ευθύνη της Περιφέρειας καθώς δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ τα έργα υποκατάστασης έπειτα από το κλείσιμο των χωματερών, όπως αναφέρονταν σε εγκύκλιο του 2011 που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η αρχική στήριξη του Δημάρχου Κορινθίων στο ΣΔΙΤ ανετράπη έπειτα από την δημοσίευση των απαράδεκτων αποτελεσμάτων συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες της χώρας και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως προκύπτει από στοιχεία σε παρόμοιες μονάδες της Ισπανίας για 133.000 τόνους και της Βουλγαρίας για 410.000 τόνους, τα ποσά συνολικά είναι 23.300.000€ και 100.000.000€ αντιστοίχως.

Στην χώρα μας το ΣΔΙΤ Ηλείας έχει ορίσει το ποσό των 55€ ανά τόνο και το ΣΔΙΤ Ηπείρου το οποίο ανήκει στην ΤΕΡΝΑ έχει ορίσει το ποσό των 49€ ανά τόνο.

Έγινε αναφορά για την δημιουργία και τον σχεδιασμό στον Δήμο Κορινθίων Μονάδας κομποστοποίησης και Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων, όπως προβλέπονται από τον Εθνικό Σχεδιασμό, καθώς και προσπάθεια σύστασης συστήματος κάδων διαλογής. Παρά τις γενικές δηλώσεις στήριξης της Κυβέρνησης τέτοιων πρωτοβουλιών, το έργο θα ολοκληρωθεί στο σύνολο του αποκλειστικά από χρήματα του Δήμου Κορινθίων.

Σχετικά με τους χθεσινούς ψευδείς ισχυρισμούς του Περιφερειάρχη κου Πέτρου Τατούλη ότι δεν υφίσταται καμία εκκρεμοδικία από κάποιο δικαστήριο, αναφέρονται συνοπτικά η προσφυγή του 2014 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δύο αποφάσεις για τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό που αναμένονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να υπολογίζονται οι δεκάδες αποφάσεις που αφορούν τις απαλλοτριώσεις γης που θα ακολουθήσουν και σχετίζονται με την προσφυγή της Σύμβασης που υπογράφηκε.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα η χρηματοδότηση του έργου να μην πραγματοποιηθεί λόγω διαφωνιών όπως προκύπτουν από προειδοποιητικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι έπειτα από επικοινωνία με άλλους Δημάρχους υπάρχει ο προβληματισμός ότι τα τέλη σε ορισμένους Δήμους θα αυξηθούν 200% με 300%, χρήματα που θα επιβαρύνουν του Δήμους και τους πολίτες.

Διαβάστηκε 1247 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 14:01

Πολυμέσα