Κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της απόφασης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κρίσιμη καμπή για την πανδημία επέλεξε να βγει μπροστά.
Το μπλοκάκι του πρωθυπουργού τις τελευταίες δέκα ημέρες γέμιζε συνεχώς με πληροφορίες, εισηγήσεις αλλά και τις αναλύσεις για την αναπροσαρμογή στη στρατηγική άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν είχε επιτρέψει να διαφανεί το στίγμα των προθέσεων του. Κατά πληροφορίες στον κύκλο των συζητήσεων που διεξήχθησαν έως και αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι διαστάσεις των σημειακών παρεμβάσεων, με αιχμή την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ο επιταχυντής
Οι αβεβαιότητες που δημιουργεί η παραλλαγή «Όμικρον» λειτούργησε ως επιταχυντής με δεδομένη την πίεση στο ΕΣΥ, χωρίς το νέο στελέχος, αλλά με την στατιστική που αντανακλά το ισχυρό αποτύπωμα των μολύνσεων του κορωνοϊού στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών. Την κυβερνητική δράση ενεργοποίησαν και οι επιμέρους δείκτες, καθώς το 70% των διασωληνωμένων ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και 8 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.
Το σκεπτικό των κυβερνητικών αποφάσεων στηρίζεται και στην χαμηλή ανταπόκριση της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας στο κάλεσμα για εμβολιασμού παρά τις εναργείς προσπάθειες για να πειστούν. Παρά την άνοδο που καταγράφεται η αύξηση των νέων ραντεβού στους πολίτες άνω των 60 είναι μόλις 3%. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός στις άλλες ηλικιακές ομάδες κινείται σε ποσοστά, από 5 έως 15% στις υπόλοιπες ηλικίες, παρότι ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος.
Η “γλώσσα” των αριθμών
Κι όλα αυτά παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις οποίες: «…η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας». Στην απόφαση για την υποχρεωτικότητα βάρυνε και η συγκριτική ανάλυση με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, όπου το ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι στο 99%.
Συν αυτώ, η πίεση που δέχονται αυτά τα συστήματα υγείας, αλλά το κυριότερο οι απώλειες ζωών είναι έως και 10 φορές μικρότερη: «Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο», ανέφερε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον για την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες που είναι πάνω από το 60ο έτος της ηλικίας τους, συνεκτιμήθηκε και η αποδοχή του μέτρου, από το σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων στις έρευνες γνώμης, που διάκεινται θετικά στην υιοθέτησή του. Ταυτοχρόνως δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός να κερδίζει χρόνο και να μην διακινδεύσει μια υποτροπή της πανδημίας.
Η αλλαγή στάσης
«Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία».
Όπως λένε από την κυβέρνηση το μέτρο ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει. Χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στο γεγονός ότι μετά την σχετική ανακοίνωση καταγράφηκε τριπλασιασμός των ατόμων από αυτήν την ηλικιακή κατηγορία που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. Συγκεκριμένα ενώ καθημερινά εγγράφονταν για εμβολιασμό περίπου 2.600 άτομα της ηλικίας.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/