17 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για εμβολιασμό, μέτρα και τις αντοχές του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για εμβολιασμό, μέτρα και τις αντοχές του ΕΣΥ

Οι συζητήσεις με φόντο την πορεία της πανδημίας έως τα Χριστούγεννα – «Οι ανεμβολίαστοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» λέει ο Εξαδάκτυλος – «Χρειάζεται περιορισμός των επαφών» τονίζουν οι ειδικοί – Θεμιστοκλέους: Μόνη λύση ο εμβολιασμός, όχι το lockdown

Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε τον προτελευταίο μήνα του 2021, το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας. Τα κρούσματα είναι πολλά, η διασπορά έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, ενώ το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό, Πολιτεία και επιστήμονες μελετούν καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκειμένου να φανεί κατά πόσο είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων και πότε προβλέπεται να ανακοπεί αυτό το κύμα της πανδημίας. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου καθώς και ο αριθμός των ανεμβολίαστων οι οποίοι από την πίεση που ασκούν τα μέτρα έλαβαν τελικά την απόφαση να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο αριθμός όσων προγραμμάτιζαν ραντεβού πρώτης δόσης ήταν έως 7.000 άτομα την ημέρα. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Το σύστημα, έχει εφεδρείες έτσι ώστε εάν παρατηρηθεί καθυστέρηση στα ραντεβού να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Ραντεβού για τρίτη δόση μπορεί να κλειστεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και για πρώτη δόση και νωρίτερα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν ανακοινωθεί στη χώρα μας 47.716 μολύνσεις. Πριν μία εβδομάδα στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 556 ασθενείς και ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 43 νέους θανάτους, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 612 και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 93 νέους θανάτους.

Η περιγραφείσα εικόνα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των ειδικών αλλά και τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown συνθέτουν ένα πλαίσιο ανησυχίας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης «όλοι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και επειδή δεν υπάρχει εγχειρίδιο ούτε παγκόσμια σταθερά για την αντιμετώπιση της», απάντησε στην κριτική που ασκείται και προς τους ειδικούς για την λήψη των μέτρων, αναγνωρίζοντας πως από την πλευρά των πολιτών «υπάρχει οργή, αμφισβήτηση, αγανάκτηση, υπάρχει φόβος, υπάρχει δάκρυ. Αυτή είναι η πανδημία».

Όπως σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, «εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον “γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;”, θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό», τονίζοντας πάντως ότι «στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό». Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε δε πως «υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα».

Μιλώντας για την πίεση στο ΕΣΥ είπε πως «αν συνεχίσουμε έτσι, θα βρεθούμε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, που το δημόσιο σύστημα θα καλύπτει όλους τους ασθενείς με κορωνοϊό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ πολίτες, επίσης ανεξαρτήτως εισοδήματος, αν έχουν χρήματα ή αν χρειαστεί θα δανείζονται, για να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πχ. για ένα κάταγμα», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Προσέγγισε το θέμα μάλιστα λέγοντας πως «θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν εμβολιάζονται» . Τόνισε δε πως «δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του ΕΣΥ ούτε και του ιδιωτικού τομέα».

Μανωλόπουλος: Τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα».

Τόνισε ακόμη πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα χορηγηθούν σε ορισμένους ασθενείς θα βοηθήσουν. Είναι 2.000 δόσεις μόνο, θα μπορούσαν να τα πάρουν όλοι, αλλά καθώς είναι τόσες λίγες δόσεις υπάρχει μια προτεραιοποίηση. Πρέπει η διαδικασία να λειτουργεί γρήγορα, διότι τα αντισώματα είναι εδώ από τις 10 του μήνα και ακόμη δεν έχουν δοθεί».

Παυλάκης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Προειδοποίησε δε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό.

Προτείνει έτσι, σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.
 Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το “Δέλτα” δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό»«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Ο γιατρός – ερευνητής, έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, μια χώρα με εμβολιασμένο το 93% του πληθυσμού της. Εξήγησε ότι λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασμένων η Σιγκαπούρη προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων για πρώτη φορά και αντιμετωπίζει τώρα «τσουνάμι» μολύνσεων αντίστοιχο με της Ελλάδας. Το «αβαντάζ» της Σιγκαπούρης είναι ότι έχει πολύ λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα.


Πρασσάς:  Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση του Καναδά και εκτίμησε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα. 

Ο κ. Πρασσάς τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά κρίσιμη και πρέπει οι ανεμβολίαστοι να πειστούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ενώ όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να σπεύσουν για την αναμνηστική δόση.

«Οι πανδημίες τελειώνουν όταν παύσουν να απειλούνται με κατάρρευση τα δημόσια συστήματα υγεία. Πρέπει να βγάλουμε αυτό το χειμώνα με ένα σύστημα υγείας όπως είναι σήμερα, με εξαντλημένο προσωπικό, με γεμάτες ΜΕΘ και με τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονται. Κάθε μετάδοση που κόβουμε είναι μεγάλη σημαντική νίκη. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε αφήσει τις δύσκολες στροφές της πανδημίας, αλλά αυτή η στροφή που μας μένει είναι πολύ επικίνδυνη», σημείωσε.

Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού άμεσα

Τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία προέβαλε μιλώντας στο Open, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.  Όπως είπε, «θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», συμπληρώνοντας πως αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown».

Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε “φούσκα”, να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».

Αφήστε μια απάντηση