Μαριούπολη: Αγωνία για τους αμάχους, θέμα ωρών να πέσει λέει ο Καντίροφ
Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει οπωσδήποτε μία νίκη γοήτρου έως τις 9 Μαΐου και θα χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία για να την πετύχει – Ειρηνευτικό σχέδιο έστειλε ξαφνικά η Μόσχα στο Κίεβο –Η κύρια επίθεση στο Ντονμπάς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, δηλώνει συνεργάτης του Ζελένσκι
Η κατάσταση στο μαρτυρικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας είναι απελπιστική, καθώς δεν πέτυχε την Τετάρτη η εκεχειρία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Αλλά ούτε και το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης έως χθες το απόγευμα έγινε δεκτό με τις ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης να συνεχίζουν την υπεράσπιση του τελευταίου οχυρού, έστω κι αν είναι δεδομένο ότι «μπορούν να επιβιώσουν μόλις λίγες ημέρες ή ώρες», όπως δήλωσε ο διοικητής τους Σεργκέι Βολίνα.
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Πάντως την Τετάρτη σημειώθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό κινητικότητα στο μέτωπο της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς η Μόσχα απέστειλε στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ένα κείμενο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Πεσκόφ μίλησε για ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου», προσθέτοντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κιέβου». Δεν έθεσε ωστόσο χρονικό περιθώριο για το πότε πρέπει να απαντήσει η ουκρανική πλευρά.
Το Κίεβο πάντως εκτιμά ότι η κύρια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σύμφωνα με τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, οι επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο «είναι πιθανόν δοκιμαστικές», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μία συμβολική νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ασύμμετρη βία για να την πετύχει. Η εκτίμηση των ΝΑΤΟϊκών υπηρεσιών είναι ότι ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, που έγινε γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας» και ανέλαβε προ εβδομάδων με εντολή Πούτιν τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία για να πετύχει το στόχο, που έχει θέσει το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θέλει κάτι εντυπωσιακό, ουσιαστικό και συμβολικό, να παρουσιάσει στη φετινή Επέτειο της Νίκης επί των ναζί.
Αγωνία για τη Μαριούπολη
Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τη Ρωσία για την Μαριούπολη. Πρότεινε συγκεκριμένα ένα «ειδικό γύρο συνομιλιών» «για να σώσουμε τους δικούς μας, τους μαχητές του Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες», όπως έγραψε στο twitter.
Με αποκομμένες τις γραμμές ενίσχυσης των τελευταίων ουκρανών μαχητών, που έχουν οχυρωθεί στην χαλυβουργία Azovstal, φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να πέσει ολοκληρωτικά η πόλη στα χέρια των Ρώσων. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς» είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Κατά τον διαβόητο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων, που έχουν σπεύσει στη Μαριούπολη για να ενισχύσουν την εισβολή των Ρώσων και τις επιδιώξεις του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είναι θέμα ωρών η κατάληψη της Azovstal. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Καντίροφ.
Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σερχίι Χαϊντάι δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της συγκεκριμένης περιφέρειας, που είναι η μία από τις δύο του Ντονμπάς (η άλλη είναι το Ντονέτσκ), τις οποίες ο Πούτιν ήθελε εξ αρχής της ρωσικής εισβολής να καταλάβει και να επιβάλλει στην πράξη την «αυτονομία» τους από την Ουκρανία – επιβάλλοντας διχοτόμηση της χώρας δηλαδή. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της περιοχής ήλεγχαν πριν την ρωσική εισβολή περίπου το 30% της περιφέρειας.
Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» – όπως ονομάζει την εισβολή – «της Ρωσίας έγινε για να προστατευτεί ο πληθυσμός στην ανατολική Ουκρανία». Όπως ισχυρίστηκε «η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».