30 Σεπτεμβρίου, 2024

Αγροδιατροφικός τομέας: Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα τις προκλήσεις του αύριο

Αγροδιατροφικός τομέας: Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα τις προκλήσεις του αύριο

Μέχρι το 2050, ο αγροδιατροφικός τομέας παγκοσμίως θα πρέπει να τρέφει 40% περισσότερους ανθρώπους, ενώ η καλλιεργήσιμη γη ανά άτομο θα έχει μειωθεί, ενώ στο 4,7% είναι η συνεισφορά του ελληνικού αγροτικού κλάδου σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Παράλληλα, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι μικρές και κατακερματισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι περιοχές που χρήζουν προσοχής.

Αυτά αποτελούν, μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η εκτεταμένη μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η ΕΥ Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς, με τίτλο «Πώς μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα;».

Παράλληλα, η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται ενόψει ενός πολύ διαφορετικού αύριο.

Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης, παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, από τον κ. Θάνο Μαύρο, Εταίρο στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου της EY στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και τον κ. Άλκη Αλεξάνδρου, General Manager Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Αγροδιατροφικός τομέας είναι νευραλγικός, για την παγκόσμια και την τοπική οικονομία. Στην Ελλάδα, η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού, διατηρεί την πρώτη θέση σε αριθμό επιχειρήσεων μεταξύ των διαφόρων κλάδων της μεταποίησης (16.263 επιχειρήσεις σε σύνολο 57.014) και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, σε ποσοστό 39%. Την ίδια ώρα, το 2020, ο αγροτικός κλάδος συνεισέφερε το 4,7% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), ενώ απασχολεί πάνω από 400 χιλιάδες άτομα, ή ποσοστό που υπερβαίνει το 10% του συνόλου του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Παράλληλα, ο Αγροδιατροφικός τομέας, συνολικά, συνεισφέρει σημαντικά και στις ελληνικές εξαγωγές, παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το 2020, εμπορικό ισοζύγιο με πλεόνασμα ύψους €207 εκατ.

Αφήστε μια απάντηση