Κορωνοϊός: Σε έξαρση η επιδημία στην Ελλάδα – Γιατί έχουμε επαναμολύνσεις με την Όμικρον
«Καμπανάκι» από τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο – Μήνας ορόσημο ο Απρίλιος για την αναστολή όλων των μέτρων – Πάνω από 10.000 κρούσματα στην Αττική το τελευταίο 24ωρο
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως η Όμικρον αφήνει μικρό διάστημα ανοσίας μετά τη νόσηση και γι’ αυτό έχουμε επαναμολύνσεις. Ωστόσο, τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.
Εξήγησε επίσης ότι 4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει.
«Πραγματικά προστατευμένος είναι αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις».
Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία, είπε ότι η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε ανοδική πορεία, καθώς χθες είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κορωνοϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους. «Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή».
Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση.
Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δίνει και τα ποσοστά ασθενών που έχουν κάνει 2 ή 3 δόσεις.
Νέο κεφάλαιο στη διαχείριση της επιδημίας
Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης covid-19 για τους άνω των 60 -και συνεπώς και του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως σε περίπτωση παράβασης-, που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη, έδειξε τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να βάλει τίτλους τέλους στο τρέχον δύσκολο κεφάλαιο της πανδημίας και να ανοίξει το επόμενο, γραμμένο με τους όρους που επιβάλλει η ανάγκη να συνεχιστεί η ζωή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας με τον κορωνοϊό παρόντα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιό της για την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Η εισήγηση των ειδικών θα αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορωνοϊό, τους υγειονομικούς κανόνες στους κλειστούς χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά το σχέδιο, τα μέτρα ιδανικά αίρονται μέσα στον Απρίλιο και επανεξετάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα. Αστάθμητος παράγοντας στο μεσοδιάστημα αυτό θα αποτελέσει φυσικά μία νέα μετάλλαξη.
Προς την ίδια κατεύθυνση, της άρσης των μέτρων, βρίσκονται και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά με διαφορά στην…ταχύτητα με την οποία κινούνται και ανάβουν το πράσινο φως για την άρση εκάστου μέτρου, σε σχέση με την κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν υπό το «βάρος» της πρόσφατης διαπίστωσης του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Χανς Κλούγκε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, έγινε υπερβολικά «απότομα» η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, γεγονός που οδήγησε από το επίπεδο του «υπερβολικού» σε εκείνο του «ανεπαρκούς» αναφορικά με το πλέγμα των μέτρων.
Επιστημονικές συζητήσεις και αντιρρήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ως ένα σημαντικό υγειονομικό έγγραφο αλλά όχι ως υγειονομικό διαβατήριο θα παραμείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην επόμενη φάση, δηλαδή από τον Απρίλιο και μετά, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος είναι και για την Ελλάδα να αρθεί η υποχρεωτική επίδειξή του τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους τουρίστες.
Στην Επιτροπή το θέμα της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού πυροδοτεί συζητήσεις και διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εκ των ειδικών θεωρούν ότι είναι πρώιμη η «κατάργηση» του πιστοποιητικού πριν από τον Ιούνιο και άλλοι ότι μπορεί να γίνει άμεσα όπως σε άλλες χώρες που δεν είχαν μάλιστα το πλεονέκτημα του καλού καιρού που έχει η Ελλάδα. Μερικοί υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο της νέας εποχής, όπου η υποχρεωτικότητα δίνει τη θέση της στην προσωπική επιλογή και ευθύνη, η άμεση άρση όλων των μέτρων, μεταξύ των οποίων και η μη επίδειξη πιστοποιητικού, είναι μονόδρομος. Άλλοι πάλι συσχετίζουν την άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, υπογραμμίζοντας πως η ελεύθερη κυκλοφορία όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση της μάσκας όλων.
Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι πιθανόν να ακολουθηθεί η μέση, ασφαλής οδός της σταδιακής «κατάργησης» του πιστοποιητικού, δηλαδή αρχικά να μην χρειάζεται η επίδειξή του στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα, αλλά με χρονικό ορίζοντα μετά το Πάσχα. Σημειωτέον ότι οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.
Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι
Βεβαίως, οι ανεμβολίαστοι μπορεί να αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες «ελευθέρας» για κλειστούς χώρους ή να απαλλαγούν από πρόστιμα εάν συμπεριλαμβάνονταν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 χρόνων, επί της ουσίας όμως παραμένουν το ίδιο εκτεθειμένοι στον μείζονα κίνδυνο της μόλυνσης με κορωνοϊό και της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Πάντως, η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, περισσότεροι από 250.000 πολίτες άνω των 60 ετών.
Η Omicron 2 που έχει κυριαρχήσει δε φαίνεται να προκαλεί βαρύτερη νόσηση σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Omicron, ωστόσο αυτή η γενική διαπίστωση των επιστημόνων δεν αφορά όλους αδιακρίτως. Ευάλωτα άτομα, όπως τα ηλικιωμένα ή με επιβαρυμένο ιστορικό, και σε κάθε περίπτωση ανεμβολίαστα άτομα, διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν λόγω της λοίμωξης covid-19, ακόμη και από την Omicron 2.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, έχει αυξηθεί η ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία, αποτέλεσμα της έξαρσης από τις Απόκριες και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι οι νοσηλειες έσπασαν μέσα σε τρεις εβδομάδες το φράγμα των 2.000, φτάνοντας τις 2.700. Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν ανησυχούν διότι έχει σταθεροποιηθεί πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων, οπότε δεν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις νοσηλειες.
Για τους περίπου 4.300 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πάντως, η κατάσταση δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας όσοι δεν εμβολιάζονται έως το τέλος του 2022.
«Κόκκινη γραμμή» για τους ειδικούς η προστατευτική μάσκα
Η κυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης της μάσκας προστασίας μέχρι τον Μάιο, επικαλούμενη επίσης τι ισχύει σε άλλες χώρες, όπου η είσοδος και η παραμονή σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται και χωρίς μάσκα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μάσκα, σε ιδανικές επιδημιολογικές συνθήκες, το καλοκαίρι μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις δομές υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Για τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής, η διατήρηση της μάσκας στους κλειστούς χώρους όπως και σήμερα, θεωρείται «κόκκινη γραμμή» σε αυτή τη διαδικασία άρσης μέτρων, ιδίως αν έχει καταστεί «άκυρο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εκκλησίες (επίκαιρες ενόψει του Πάσχα), εργασιακοί χώροι, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, όλες οι δομές υγείας, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θεωρούνται χώροι όπου οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται μόνο με μάσκα προστατεύοντας πρωτίστως τον εαυτό τους έναντι του ιού αλλά και άλλα ευάλωτα άτομα του περίγυρου τους που θα κινδυνεύσουν εάν τυχόν μολυνθούν.
Τέλος, θα εξεταστεί η χαλάρωση του testing ώστε να γίνεται πιο στοχευμένα. Οι ειδικοί συμφωνούν το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι να γίνονται σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19 καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες, είτε με κριτήριο τη μεγάλη ηλικία είτε τις παθήσεις τους. H λειτουργία των Κινητών Μονάδων θα συνεχιστεί αλλά με διαφορετικούς, πιο χαμηλούς ρυθμούς. Ο έλεγχος στον μαθητικό πληθυσμό θα συνεχιστεί με ένα self τεστ την εβδομάδα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Πάνω από 10.000 κρούσματα στην Αττική και 2.600 στη Θεσσαλονίκη
Τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ήταν 27.490, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810, εκ των οποίων 49.2% άνδρες.
Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 73. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 342. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58.77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41.23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 1.328 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 1.883 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 297 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 1.200 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 2.688 κρούσματα
- Νήσων: 205 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 1.281 κρούσματα
- Πειραιώς: 1.176 κρούσματα
Δείτε τη γεωγραφική κατανομή:
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 10.486.659 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 62.565.340 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 257.631 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 27 Μαρτίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 99.145.361 δηλώσεις αποτελέσματος
αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 6.063.665 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 27 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 45 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.942 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 2.745 θετικά (17,22%).