Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας – Νουθεσίες Ερντογάν στους διαπραγματευτές
Την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος – Έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών και τις συνεχάρη για τη σκληρή δουλειά τους – Αποκάλεσε τον Πούτιν και τον Ζελένσκι «πολύτιμους φίλους του»
Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών σήμερα το πρωί στο διάσημο παλάτι,όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο. Στην ομιλία που τους απηύθυνε επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες». Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία»
Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου. Συνεχάρη τους διαπραγματευτές για τη σκληρή δουλειά τους και είπε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι του».
Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».
Πλήθος δημοσιογράφων έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το ιστορικό ανάκτορο:
Πλάνα από την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας σήμερα το πρωί:
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η αγωνία για τις πιθανότητες μίας λύσης προέρχεται από το γεγονός ότι όσο η Ρωσία συνεχίζει απτόητη τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία, προκαλείται η εντύπωση πως ίσως ο πραγματικός της στόχος είναι να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τις θέσεις της στο πολεμικό πεδίο και να κερδίσει περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ». Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις, που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αρακχαμία, ο οποίος εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα.
Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος στις συνομιλίες, που ξεκινούν σήμερα είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πάντως ελπίζει ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος», παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διότι οι χώρες μέλη του δεν θέλουν απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.