24 Νοεμβρίου, 2024

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: H έρευνα μπαίνει σε δύσκολη φάση – Μελετούν το προφίλ των γονιών

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: H έρευνα μπαίνει σε δύσκολη φάση - Μελετούν το προφίλ των γονιών

Αρχίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ ολοκληρώνεται από τις αστυνομικές αρχές η μελέτη του «προφίλ» των γονιών μέσα από τις συνεντεύξεις που έδωσαν και τις αναρτήσεις στα social media. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων – Ποια περίοδο θεωρούν οι Αρχές κρίσιμη

Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινά αύριο, καθώς ανοίγει ο πρώτος κύκλος των καταθέσεων γιατρών και νοσηλευτών, ενώ παράλληλα τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων ίσως ρίξουν φως στα αίτια του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών έχει συσταθεί μια άτυπη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τον κ. Νίκο Καρακούκη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας, τον κ. Νίκο Καλόγρια και την κυρία Χριστίνα Τσάκωνα προκειμένου να επαναξιολογήσουν τους δύο πρώτους ιατρικούς φακέλους των θανάτων της Μαλένας και της Ιριδας.

Πρόκειται για μία άκρως σημαντική διαδικασία, μια που οι έμπειροι ιατροδικαστές θα δουν τα στοιχεία από διαφορετικό πρίσμα, καθώς όταν «έφυγαν» τα δύο κοριτσάκια δεν υπήρχαν τα σημερινά δεδομένα με τον θάνατο του τρίτου που περιέπλεξε την υπόθεση δημιουργώντας το λεγόμενο «στατιστικό παράδοξο» που επιβάλλει την ενδελεχή έρευνα των τριών υποθέσεων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, τα πρώτα στοιχεία των ερευνών αποκλείουν μια σειρά αιτιών θανάτου, αφήνοντας ανοιχτά μόνο δύο ενδεχόμενα: το κοριτσάκι να πέθανε είτε από σπάνια και αδιευκρίνιστα παθολογικά αίτια, είτε με κάποιον τρόπο να δηλητηριάστηκε. Και αυτό γιατί από τη νεκροψία και νεκροτομή αποκλείστηκε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, αφού δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη που να δείχνουν συνηθισμένα παθολογικά αίτια, ούτε άλλα που να φανερώνουν ασφυκτικό θάνατο ή στραγγαλισμό.

Η τελευταία ώρα

Οι συμπτώσεις πολλές, τα ερωτήματα περισσότερα, που ζητούν επίμονα απαντήσεις, και ο πόνος της οικογένειας των τριών παιδιών που «έφυγαν» έτσι ξαφνικά ανείπωτος. Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δεν μπορούν να απαντήσουν γιατί η Μαλένα, η Ιριδα και η Τζωρτζίνα από την Πάτρα «χάθηκαν» μέσα σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα την έρευνα να αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών με βασικό ζητούμενο να διαπιστωθεί αν έφταιξαν κάποιοι για τους θανάτους τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ανθρωποκτονιών οι αναλυτές επικεντρώνονται στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, πριν από έναν μήνα, καθώς έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχθεί το κουβάρι της μυστηριώδους υπόθεσης και να εξιχνιαστεί. Κύριο κομμάτι των ερευνών αποτελούν τα τελευταία 60 λεπτά της ζωής της. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι όποια κι αν είναι τα αίτια θανάτου, αν επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, θα βρουν τη λύση του μυστηρίου. Προσπαθούν δηλαδή να ανασυνθέσουν το σκηνικό σε όλα τα επίπεδα για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

Ετσι, στο αστυνομικό σκέλος ψάχνουν να βρουν ποιοι και πότε μπήκαν στο μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου την τελευταία ώρα: από γιατρούς, νοσηλευτές, συνοδούς άλλων ασθενών μέχρι άτομα της οικογένειας της μικρής Τζωρτζίνας. Ποια ήταν η κλινική της εικόνα, τι φάρμακα πήρε, τι έφαγε, ακόμη και ποια ήταν τα τελευταία της λόγια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος αναπαράστασης της τελευταίας ώρας της 9χρονης, καθώς οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών θα βρουν εκεί σημαντικά στοιχεία για την εξιχνίαση του μυστηριώδους θανάτου της.

Σε δεύτερο χρόνο εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το τι συνέβη το 20ήμερο από τις 21 Μαρτίου του 2021, όταν πέθανε στο σπίτι η μικρή Ιριδα, μέχρι τις 11 Απριλίου, όταν εισήχθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο η Τζωρτζίνα με ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν τα δύο σημαντικά αυτά γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με το σκηνικό θανάτου της μόλις 6 μηνών Ιριδας μέσα στην κούνια της στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, με τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων να αναφέρουν ότι ο θάνατος του βρέφους «προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβοκόμβου)».

Το δεύτερο είναι η αρχή μιας δραματικής περιπέτειας της 9χρονης Τζωρτζίνας που μερικούς μήνες αργότερα οδήγησε στον θάνατό της. Τι συνέβη αυτές τις τρεις εβδομάδες στην οικογένεια Δασκαλάκη και έχασαν ένα παιδί ενώ ασθένησε βαρύτατα το δεύτερο; Εχουν σχέση τα δύο συμβάντα μεταξύ τους; Υπάρχουν κοινά στοιχεία; Αυτό προσπαθούν να διαπιστώσουν οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, γι’ αυτό και επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχει συσταθεί ειδική ομάδα που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διαλεύκανση του «μυστηρίου της Πάτρας». Οι έμπειροι αξιωματικοί καλούνται για πρώτη φορά να φωτίσουν μια τέτοια υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της αστυνομικής έρευνας και κινείται στο κομμάτι της επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης. Μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή πραγματογνωμόνων και επιστημόνων με ειδίκευση στην Παιδιατρική.

Παράλληλα, θα κληθούν για κατάθεση όλοι όσοι ενεπλάκησαν ή γνωρίζουν τους γονείς και τα τρία κοριτσάκια. Θα αναζητηθούν και ιατρικοί φάκελοι που περιλαμβάνουν όλο το ιστορικό των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη και τις εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί συνδρομή και από το εξωτερικό από κλιμάκια εξειδικευμένα σε τέτοιες υποθέσεις.

Η ιατροδικαστική ομάδα

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη ομάδα έχει συσταθεί και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Η τριμελής άτυπη επιστημονική ομάδα έχει παραλάβει τους φακέλους από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και όλα τα ευρήματα από τους δύο προηγούμενους θανάτους, δηλαδή της 3,5 ετών Μαλένας την άνοιξη του 2019 και της 6 μηνών Ιριδας ακριβώς έναν χρόνο αργότερα. Ολα τα στοιχεία θα ανασυρθούν, θα επαναξιολογηθούν και θα συσχετιστούν προκειμένου να βρεθούν λεπτομέρειες που ίσως φωτίσουν επιστημονικά και ιατροδικαστικά τους δύο συγκεκριμένους θανάτους.

Σε συνολικό επίπεδο οι έρευνες διεξάγονται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών μέσα από καταθέσεις ατόμων. Σχηματίστηκε μια μεγάλη λίστα προσώπων και αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να ανέβουν τα σκαλιά της ΓΑΔΑ 15 μάρτυρες. Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν βάρδια στα νοσοκομεία στα οποία έφυγαν από τη ζωή τα δύο παιδάκια. Διότι η Μαλένα και η Τζωρτζίνα πέθαναν ξαφνικά μέσα στον θάλαμο του νοσοκομείου χωρίς οι γιατροί και οι νοσηλευτές να είναι παρόντες τα κρίσιμα λεπτά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιστημονικό προσωπικό είναι πρόθυμο να συνδράμει στην έρευνα των Αρχών και να καταθέσει οτιδήποτε ξέρει για τα δύο κοριτσάκια.

Ο δεύτερος άξονας των ερευνών επικεντρώνεται στα εργαστηριακά αποτελέσματα. Πιθανότατα, μέσα στην εβδομάδα, λένε οι εκτιμήσεις, θα έχουν φτάσει οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας που πέθανε πριν από έναν μήνα και θα φανεί αν υπήρξαν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες που επηρέασαν την κατάσταση της υγείας της. Οι ιστολογικές εξετάσεις θα καθυστερήσουν, αν και οι πληροφορίες λένε ότι έχουν πάρει προτεραιότητα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Με τις τοξικολογικές εξετάσεις οι ιατροδικαστές θα έχουν πλήρη εικόνα των ουσιών, φαρμακευτικών, τοξικών, ακόμα και δηλητηρίων που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό της.

Ουσιαστικά δηλαδή θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Με τις ιστολογικές εξετάσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο τα όργανά της προκειμένου να διερευνηθούν παθολογικά αίτια. Από τη νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Αθηνών Σωτήρης Μπουζιάνης δεν προσδιορίστηκε ο λόγος της καρδιακής ανακοπής της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Δεν βρέθηκαν δηλαδή συνηθισμένα παθολογικά αίτια ενός αιφνίδιου θανάτου και παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το παιδί δεν πέθανε από ασφυκτικό θάνατο, δεν στραγγαλίστηκε, ούτε φέρει κακώσεις και χτυπήματα.

Με απλά λόγια, όπως λένε οι επιστήμονες και οι αστυνομικοί, η Τζωρτζίνα πέθανε είτε από άκρως σπάνια παθολογικά αίτια, είτε δηλητηριάστηκε. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, επικεντρώνονται οι έρευνες έχοντας πλέον οι ερευνητές στα χέρια τους συγκεκριμένα δεδομένα για να αναζητήσουν και να επεξεργαστούν.

Οι γονείς

Κεντρικό ρόλο στις έρευνες κατέχουν οι γονείς των τριών κοριτσιών. Ιδιαίτερα η μητέρα που ήταν παρούσα και στους τρεις θανάτους και έζησε λεπτό προς λεπτό αυτό το ανατριχιαστικό και επαναλαμβανόμενο σκηνικό μπορεί να συνδράμει στις έρευνες με τις αναλυτικές περιγραφές των γεγονότων. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν φτιάξει μέσα από τις συνεντεύξεις, τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες τους στα social media το προφίλ των γονιών, έτσι ώστε να καταφέρουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να διεισδύσουν στο μυαλό τους και να αντιληφθούν τον τρόπο που σκέφτονται προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία τόσο για τη Ρούλα όσο και για τον Μάνο.

Στοιχεία και λεπτομέρειες που, αν και για τους γονείς δεν είναι σημαντικά, για τις Αρχές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά και καθοριστικά κλειδιά στην πορεία των ερευνών και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ : https://www.protothema.gr/

Αφήστε μια απάντηση