Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Τουρκία από την κρίση στην Ουκρανία – Η ανάλυση του Δ. Σταθακόπουλου (video)
«Το χθεσινό γεγονός είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης τουρκικής πολιτικής και δη του Τούρκου Προέδρου. Δεν ήταν κάποια παραφωνία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος σχολιάζοντας την συμπεριφορά του Τούρκου Πρέσβη ο οποίος, χθες, παρουσία του Νίκου Δένδια, κατηγόρησε την Ελλάδα ως πηγή όλων των παρανομιών της Άγκυρας. Με την ιδιότητα του τουρκολόγου, ο Δρ του Παντείου ανέλυσε στις «Συνδέσεις» τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσο-Ουκρανική κρίση και το πώς η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν.
Μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο κ. Σταθακόπουλος ανέλυσε αρχικά την αλλαγή ονόματος που έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν και γιατί η Τουρκία από «Turkey» σύντομα θα αναγράφεται ως «Türkiye».
«Καλό θα ήταν να λεγόμαστε όπως λεγόμαστε ο καθένας και αν τώρα αυτό ομοηχεί κάπως σε ξένη χώρα, τι να κάνουμε», δήλωσε στις «Συνδέσεις» πριν σχολιάσει πιο σοβαρά θέματα, όπως οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και τα οφέλη που επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλευόμενος την κρίση στην Ουκρανία.
Μιλώντας για τις αναφορές του Τούρκου Πρέσβη στην Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Σταθακόπουλος είπε ότι «θα δημιουργούσε ένα κακό νομολογιακό προηγούμενο και σε άλλες χώρες. Δε νομίζω ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι διατιθεμένη να ακούσει τέτοια πράγματα».
Πόσο θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
«Η Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί ως “Επιτήδιος Ουδέτερος (Weber Frank) αναφορικά με την στάση της να ισορροπεί επί ξυρού ακμής μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να χρησιμοποιεί τον εαυτό της, με το αζημίωτο ως Δούρειο Ίππο, είτε της Ρωσίας κατά της Δύσεως είτε της Δύσεως κατά της Ανατολής και το αντίστροφο. Εφόσον βλέπουμε ότι μπορεί να κάνει το φίλο στη Ρωσία αλλά από την άλλη πλευρά πουλώντας οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, σαφώς ωφελείται», τόνισε.
«Το κατά πόσο θα της ανοίξει η όρεξη, με την ανοχή των συμμάχων, να πράξει παρόμοια και η ίδια, αυτό πρέπει να το αναμένουμε. Ενεργειακά η Τουρκία έχει στραφεί στην Αίγυπτο», συμπλήρωσε.
Αναλύοντας την Ρωσο-Ουκρανική κρίση ο κ. Σταθακόπουλος ανέδειξε επίσης και τα οφέλη της ελληνικής ναυτιλίας με τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) που έχει κάνει το τελευταίο χρόνο και σε ποιο βαθμό η οικονομία της ναυτιλίας θα έχει αντίκτυπο στη χώρα.
ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/