Μελέτη: Η COVID-19 παχαίνει τα κύτταρα του σώματός μας για να τραφεί καλύτερα
H COVID-19 παχαίνει τα κύτταρα του σώματός μας για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του από τον ιό, με ορισμένα λίπη να αυξάνονται έως και 64 φορές πάνω από τα κανονικά τους επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 καταλαμβάνει μια μαζική θέση του συστήματος επεξεργασίας λίπους του σώματος, δημιουργώντας κυτταρικές αποθήκες λίπους που του δίνουν τη δυνατότητα να κλέβει τον μοριακό μηχανισμό του σώματος και να προκαλεί ασθένειες.
Έχοντας αυτό κατά νου, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την απώλεια βάρους και άλλες ενώσεις που στοχεύουν το λίπος για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον ιό στην κυτταρική καλλιέργεια.
Αποκομμένος από τα λιπαρά του καύσιμα, ο ιός σταμάτησε να αναπαράγεται μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.«Αυτό είναι συναρπαστικό έργο, αλλά είναι η αρχή ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού», δήλωσε ο Fikadu Tafesse, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.
«Έχουμε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα να μάθουμε για τους μηχανισμούς αυτής της ασθένειας», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα με τα φάρμακα για την απώλεια βάρους ήταν σε κυτταροκαλλιέργεια και όχι σε ανθρώπους.
Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη με βάση τις παρατηρήσεις ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης είναι πιο ευαίσθητα στον COVID-19.
Μελέτησαν την επίδραση του SARS-CoV-2 σε περισσότερα από 400 λιπίδια (τα λίπη είναι μια υποομάδα λιπιδίων) σε δύο διαφορετικές ανθρώπινες κυτταρικές σειρές.
Οι επιστήμονες βρήκαν μια τεράστια αλλαγή στα επίπεδα λιπιδίων, με ορισμένα λίπη να αυξάνονται έως και 64 φορές.
Σε μία κυτταρική σειρά, σχεδόν το 80% των λιπών αλλοιώθηκαν από τον ιό. Στην άλλη, τα επίπεδα ελαφρώς περισσότερων από τα μισά άλλαξαν.