SOS: Τρεις νεκροί από τον καύσωνα- Τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη
Ασφυξία από τις υψηλές θερμοκρασίες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο – Στους 50 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος στο τέλος του αιώνα, εάν δεν μειωθούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Την ώρα που η Ευρώπη μετρά τα πρώτα θύματα από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που προκαλεί ασφυξία σε πολλές περιοχές της γηραιάς ηπείρου, οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μέλλον του πλανήτη είναι εφιαλτικές.
Εάν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα δεν μειωθούν άμεσα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 Βαθμούς προς το τέλος του αιώνα», προειδοποιεί σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο διακεκριμένος κλιματολόγος Ρομπέρ Βοτάρ.
Ο Γάλλος επιστήμονας από το Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ινστιτούτου Pierre-Simon-Laplace, που ειδικεύεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, εξηγεί γιατί τα κύματα καύσωνα θα επαναλαμβάνονται στο μέλλον.
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας
«Ο υδράργυρος δεν σταματά να ανεβαίνει στη Γαλλία. Σήμερα, πάνω από τα 2/3 της γαλλικής επικράτειας έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό.
Οι θερμοκρασίες που αναμένονται αύριο, μπορεί να φθάσουν τους 42 Βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Ardèche και τους 45 Βαθμούς Κελσίου στη Νιμ , θερμοκρασίες που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία της Γαλλίας. Και μάλιστα τον μήνα Ιούνιο»… «Τα κύματα καύσωνα και τα θερμικά κύματα θα είναι συχνότερα από ότι στο παρελθόν στην Ευρώπη και τη Γαλλία», υπογραμμίζει και προσθέτει:
«Τα κύματα καύσωνα είναι πλέον πιο έντονα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο συχνά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Φέτος, στις αρχές Ιουνίου, οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 30 Βαθμούς στον Αρκτικό Κύκλο στη Φινλανδία», επισημαίνει.
«Από το 2015 και μετά, ένα κύμα καύσωνα πλήττει κάθε χρόνο μία περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου: το 2015 και το 2016, ήταν στην Κεντρική Ευρώπη το 2017 στη Νότια Ευρώπη το 2018 στη Βόρεια Ευρώπη. Φέτος, στις αρχές Ιουνίου, οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 30 Βαθμούς Κελσίου κοντά στον Αρκτικό Κύκλο στη Φινλανδία».
Ο Γάλλος επιστήμονες επισημαίνει ότι ένα κύμα καύσωνα όπως αυτό που έπληξε τη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2017 θα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια .
«Σε ένα κλίμα χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα, αυτό θα συνέβαινε κάθε εκατό χρόνια. Αλλά σε έναν θερμότερο κόσμο κατά δύο Βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή – αυτό θα γίνει ο κανόνας», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, τη χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, καταγράφονται τα πρώτα θύματα.
Δύο άνδρες και μία γυναίκα τα πρώτα θύματα του καύσωνα
Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις Γάλλοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα έπεσαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες όμως το νερό ήταν κρύο και φέρεται να υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.
Οι δύο άνδρες, ηλικίας 70 και 75 ετών αντίστοιχα όπως και η 62χρονη γυναίκα έχασαν την ζωή τους στην περιοχή του Μονπελιέ.
Οι γαλλικές αρχές έχουν κηρύξει 58 διαμερίσματα σε «πορτοκαλί συναγερμό» με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου.Την Παρασκευή αναμένεται να αγγίξει τους 45 Βαθμούς Κελσίου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας «Meteo France» προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ δίνουν στους πολίτες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία του 2003.
Από το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα πριν από 16 χρόνια, πάνω από 15 χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Από χθες, δεν πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης εξαιτίας του καύσωνα.
Πρωτοφανές κύμα καύσωνα από το 1947
Η SNCF, γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στους ταξιδιώτες 450.000 μπουκάλια νερού και σχεδόν 200.000 κουτιά γεύματος σε σταθμούς .
Η αλυσίδα οικιακών συσκευών Fnac-Darty ανακοίνωσε αύξηση κατά 300% στις πωλήσεις κλιματιστικών και ανεμιστήρων σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό το κύμα καύσωνα είναι πρωτοφανές από το 1947, όταν άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία, επισημαίνει η Météo-France.
Οι μεγαλουπόλεις θα υποφέρουν ιδιαίτερα, λόγω των δαπέδων από σκυρόδεμα, την έλλειψη δέντρων και ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στο Τροκαντερό, οι τουρίστες προστατεύονται με ομπρέλες ενώ στο Twitter κυκλοφορεί το hashtag «#Canicule(Καύσωνας): «Φίλοι επισκέπτες, θα είναι πολύ ζεστή αυτή η εβδομάδα! Θυμηθείτε να προστατευτείτε από τον ήλιο, να ενυδατώσετε τον εαυτό σας τακτικά και να κάνετε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας».
Σε «Σαχάρα» έχουν μετατραπεί κι άλλες χώρες της Ευρώπης
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι αρχές στη Γερμανία καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν μέσα στις επόμενες ώρες τους 40 Βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές της Σαξονίας ο αρχές έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους υπό το φόβο ότι θα «ανοίξει» το οδόστρωμα από την αφόρητη ζέστη.
Στη Γερμανία καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 70 ετών.
Ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα και σε Αυστρία, Βέλγιο και Ισπανία ενώ στην Ιταλία η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 Βαθμούς Κελσίου.
Στους 40C η θερμοκρασία την ημέρα, στους 25C τη νύχτα
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη θα έχει διάρκεια αφού με βάση τις προβλέψεις τους, δεν θα δροσίσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που έρχεται από την Σαχάρα θα κορυφωθεί αύριο και μεθαύριο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα», όπως επισημαίνει η Σαμπίν Κρούγκερ από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία «DWD». Η ίδια προσθέτει ότι η νότια Ευρώπη θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από υψηλές θερμοκρασίες.
Στην Ισπανία, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει αύριο τους 42 Βαθμούς Κελσίου στα βορειοανατολικά της χώρας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία «Aemet » εξέδωσε μια σειρά από συστάσεις στους πολίτες, όπως κατανάλωση υγρών , καπέλο, αποφυγή σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας,και προειδοποίησε για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές όπως η Καταλονία.
Το Βέλγιο εξέδωσε προειδοποίηση για «υψηλές θερμοκρασίας», που θα φθάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.