Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Τι είπε η η Νίκη Κεραμέως με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
Συντομότερη καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Για το λόγο αυτό συνάντηση πραγματοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με την υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) με θέμα τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
Στόχος του υπουργείου είναι η επίλυση πρακτικών δυσκολιών σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου για τις οποίες ενημερώθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου με την ανάληψη των καθηκόντων της και η κατά το δυνατόν συντομότερη καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια.
Όπως είπε στο «protothema.gr» o πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής η κυρία Κεραμέως του είπε «αν διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν τόσα προβλήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την ερχόμενη χρονιά θα προχωρήσει σε ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής του προγράμματος».
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τόνισε προς τη ΔΟΕ ότι σε αρκετούς Δήμους, από τους 114 της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής, παρουσιάζονται προβλήματα σε επίπεδο εξεύρεσης αιθουσών ενώ το η κ. Κεραμέως ζήτησε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσο τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά. Η κυρία Κεραμέως ζήτησε από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , μόλις λάβει γνώση αυτών των στοιχείων, να εκθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή του για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε καθέναν από αυτούς τους Δήμους.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε πρόταση του κλάδου υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τονίζοντας ότι «Στην έναρξη της συνάντησης η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης». Διευκρίνησαν ότι «Παρ’ όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαπιστώνει ότι σε αρκετούς Δήμους (από τους 114 της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής) παρουσιάζονται προβλήματα σε επίπεδο εξεύρεσης αιθουσών. Γι αυτό το λόγο και ζήτησε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσο τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μας ανακοίνωσαν, θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διήμερο. Η Υπουργός ζήτησε από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , μόλις λάβει γνώση αυτών των στοιχείων, να εκθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή του για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε καθέναν από αυτούς τους Δήμους».
Ανέφερε, επίσης, ;όπως λέει η ΔΟΕ, ότι εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αυτών των προβλημάτων.
Οι δάσκαλοι υπογράμμισαν ότι «Επισημάναμε ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα τα επιβεβλημένα μέτρα (χρηματοδότηση για εκμίσθωση αιθουσών, αγορά οικοπέδων, ανέγερση κτιρίων, επιτάχυνση των διαδικασιών…) ώστε να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τονίστηκε το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες) παρότι χρηματοδοτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υποδομών ολιγώρησαν, δεν το έπραξαν και τώρα παρουσιάζουν αιτιάσεις για τη μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με βάση τις θέσεις του κλάδου, θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία και σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα παρέμβει για τη διασφάλιση της υλοποίησης του Νόμου για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα στα δημόσια Νηπιαγωγεία».