17 Νοεμβρίου, 2024

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες και τα νησιά ασφυκτιούν

Ωμός εκβιασμός από τον Τούρκο πρόεδρο που είπε «στηρίξτε μας ή τους αφήνουμε» – Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ σοβαρή και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες, δηλώνει ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Διυπουργική σήμερα για την κατάσταση

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά λόγω του προσφυγικού είναι ασφυκτική με τις καθημερινές αφίξεις να θυμίζουν τα επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά πως αν δεν λάβει την οικονομική βοήθεια που θέλει, τότε θα ανοίξει τα σύνορα και θα αφήσει τους περίπου 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να φύγουν προς την Ευρώπη!

Σήμερα εξάλλου ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα και νυν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που επικρατεί με τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, λέγοντας πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες και πως η κατάσταση στα νησιά είναι «πολύ σοβαρή».

Υπό την πίεση αυτή, συνεδριάζει από τις 2 το μεσημέρι η διυπουργική που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και σκοπός είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αποκλιμάκωσή της.

diipourgiki-pic-ena

Ο Ερντογάν προχώρησε στον ωμό εκβιασμό σήμερα Πέμπτη, δηλώνοντας σε ομιλία του ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου”, κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Πέτσας: Πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας

Στις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Υπάρχει μια αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, που εντάθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε περιγράψει, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επτά παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Το βασικό, όμως, είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Αυτό σημαίνει από πλευράς της Ελλάδος αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και από πλευράς της Τουρκίας έλεγχος στα δίχτυα των διακινητών. Για την ισόρροπη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας χρειάζεται συντονισμένη δράση των κρατών-μελών της Ε.Ε.. και γι’ αυτό χαιρόμαστε που από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, στο Βερολίνο και τη Χάγη προέκυψε συναντίληψη και να αναμένουμε να το δούμε να ξεδιπλώνεται ακόμη πιο έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων μας, είναι ζήτημα και συνεργασίας με τη Frontex και το ΝΑΤΟ, αλλά και δικών μας πρωτοβουλιών. Είναι απόφασή μας να αναπτύξουμε το εθνικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης, το οποίο, δυστυχώς, επί τεσσεράμισι λίμναζε και δεν έγινε τίποτα. Ένα έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα αύξησης άλλα 12 εκατομμύρια, που θα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει όλες τις δικές μας Αρχές, και το Λιμενικό και το Ναυτικό. Είναι απαραίτητα δέκα μικρά σκάφη, προκειμένου να έχουμε γρήγορη επέμβαση», είπε.

Σακελλαρίδης: Τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, μίλησε στο Newpost ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση», ανέφερε αρχικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στη συνέχεια, στράφηκε κατά των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης για το προσφυγικό, αναφέροντας πως «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».

Επιπλέον, έκανε λόγο για τον κίνδυνο κυρώσεων στη χώρα μας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της νυν κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά, «διαμορφώνεται μια άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Μόρια είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού σήμερα –μετά τις μετακινήσεις 1500 ατόμων στη Νέα Καβάλα– ο πληθυσμός της ξεπερνάει τις 9.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητα της εκτιμάται ότι φτάνει οριακά τις 3.000. Λάβετε υπόψιν ότι, όπως μας έλεγαν οι αρχές του ΚΥΤ, εκεί το αποχετευτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για λίγες εκατοντάδες άτομα, οπότε αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την υγεία όσων διαμένουν ή εργάζονται εκεί. Όμως η κατάσταση στη Σάμο, για παράδειγμα, είναι ακόμα πιο δραματική αφού η χωρητικότητα του εκεί ΚΥΤ είναι 600 άτομα και ο σημερινός πληθυσμός φτάνει τους 5.000. Αντίστοιχες καταστάσεις παρατηρούνται σε Χίο, Κω και Σάμο».

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες κινήσεις της τωρινής κυβέρνησης για το προσφυγικό, ανέφερε: «H σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι “κινηματογραφικού τύπου” εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και σημειώνει με νόημα, «όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση».

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη λύση στοι προσφυγικό ζήτημα, ανέφερε: «Είναι δύσκολο να μιλάμε για λύσεις σε ένα τέτοιο συστημικό θέμα. Το προσφυγικό είναι μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και δεν θα “λυθεί” όσο υπάρχουν οι πρωταρχικές αιτίες που σπρώχνουν τον κόσμο στην προσφυγιά. Όμως σε κάθε περίπτωση, η όποια διαχείριση περνάει από την Ευρώπη. Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε επιμείνει πολύ πιέζοντας τόσο τις κυβερνήσεις σε εθνικά επίπεδα –ειδικά των μεγάλων χωρών της Ε.Ε.– όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και να μην επιβαρύνονται αποκλειστικά οι χώρες εισόδου (λ.χ. Ελλάδα και Ιταλία). Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι δύσκολο να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη, με ρωτάτε αν η Ελλάδα «ως μικρή χώρα» μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες. Και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι οι ροές μπορεί να είναι υπαρκτές όμως δεν δικαιολογούν πανικόβλητες αντιδράσεις. Υπάρχουν χώρες στον κόσμο εξαιρετικά πιο αδύναμες σε οικονομικό επίπεδο από την χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κλήθηκαν να διαχειριστούν ακόμα μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και τα κατάφεραν καλά. Σήμερα σε μικρές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπως η Ουγκάντα ή χώρες όπως το Μπαγκλαντές φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στην Ευρώπη, ως παράγωγο του συνολικού ξενοφοβικού πολιτικού κλίματος, θεωρούμε ως μη διαχειρίσιμη η σημερινή κατάσταση, τη στιγμή που είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία στον πλανήτη και οι αριθμό των ροών σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. . Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί εύκολα να γίνει διαχείριση της κατάστασης αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή απάντησε πως «δεν είναι στις προτεραιότητές μου».

Αφήστε μια απάντηση