Ιανουάριος 11, 2025

Άγιος Βαλεντίνος: Η απίστευτη ιστορία των λειψάνων του προστάτη των ερωτευμένων και η Λέσβος

Μπορεί ο Άγιος Βαλεντίνος να θεωρείται ο απανταχού προστάτης των ερωτευμένων και στη μνήμη του να σχεδιάζονται τα πιο τρελά και ευφάνταστα event, στη Λέσβο όμως και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης τον τιμούν με κάθε θρησκευτική επισημότητα και ευλάβεια.

Καθολικοί από όλη την χώρα, κάθε χρόνο τέτοια μέρα – που εορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος – επισκέπτονται το νησί με σκοπό να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου, τα οποία υπάρχουν μέσα στην Καθολική Εκκλησία Μεταστάσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στον πιο γραφικό και εμπορικό δρόμο της πόλης.

Άγιος Βαλεντίνος: Η διαδρομή των λειψάνων του

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου βρέθηκαν στην καθολική εκκλησία της Παναγίας το 1907. Λέγεται πως τα είχε δωρίσει η Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli στους καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας, οι οποίοι είχαν φροντίσει να τοποθετηθούν στη Φραγκοκλησιά, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος πραγματοποίησε αυτοψία στα λείψανα και εξακρίβωσε την αυθεντικότητά τους, με αποτέλεσμα να στείλει μέρος τους σε Ρώμη και Σμύρνη.

Clik4more: Κοροναϊός – Θλιβερός Άγιος Βαλεντίνος! Καμία γιορτή για τους ερωτευμένους, μόνο… τρόμος [pics]

Το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας, δε διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη, απ’ όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου τού παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον Καθολικό αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Αφήστε μια απάντηση