Περιοδεία του ΚΚΕ Κορινθίας στο Νοσοκομείο Κορίνθου (Βίντεο)
Στο νομό Κορινθίας οι κρατικές υποδομές για την υγεία έχουν υποβαθμιστεί και απαξιωθεί, όπως σε όλη τη χώρα, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, του ιατρικού-νοσηλευτικού-εργατοτεχνικού προσωπικού και της διοίκησης, το κενό που αφήνουν οι κρατικές υποδομές έρχεται να καλύψει η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα είναι η εργατική-λαϊκή οικογένεια να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ξεπουλάει ό,τι έχει για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου αποτελεί τη βασική μονάδα υγείας στην περιοχή και καλείται να καλύψει τις απαιτήσεις του νομού Κορινθίας, ένας νομός που:
- Είναι πληθυσμιακά από τους μεγαλύτερους νομούς της Πελοποννήσου.
- Έχει αυξημένες απαιτήσεις αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδεςπου βρίσκονται στην περιοχή και τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων. Και μόνο το ότι η περιφέρεια και το κράτος δεν έχουν σχέδιο αντιμετώπισης μεγάλων τεχνολογικών ατυχημάτων, ότι λειτουργεί κέντρο κράτησης μεταναστών, καθώς και χώρος όπου φιλοξενούνται 300 μετανάστες με τους 150 από αυτούς να είναι παιδιά, χωρίς να υπάρχει το προσωπικό κα οι δομές υγείας και κάλυψης αυτών των αναγκών, δείχνει την εγκληματική αδιαφορία του κράτους για θέματα που σχετίζονται με την υγεία του λαού.
Η λειτουργία του ΓΝ Κορίνθου, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, παρουσιάζει προβλήματα. Κυρίαρχο είναι το γεγονός ότι, παρόλο που έχουν γίνει βήματα στην εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, υπάρχουν σοβαρά κενά που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και στην κάλυψη των αναγκών με προσωπικό που προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χαρακτηριστικά σημειώνονται τα εξής:
- Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε βασικές ιδιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία νευρολόγου και νευροχειρούργου. Τα αντίστοιχα περιστατικά καλύπτονται με διακομιδή σε νοσοκομεία της Αθήνας με ό,τι η καθυστέρηση συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.
- Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Σε αρκετές κλινικές εφημερία είναι ένας νοσηλευτής ο οποίος είναι υπεύθυνος μέχρι και για 30 ασθενείς πολλές φορές.
- Στο ακτινολογικό τμήμα δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει τον υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο.
- Η μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργεί με 5 από 7 κρεβάτια, ενώ δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων.
- Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) ενώ είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο με σύγχρονα μηχανήματα, στην ουσία απαξιώνεται, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Οι πρόσφατες θέσεις που προκηρύχθηκαν μέσω ΟΑΕΔ είναι με ημερομηνία λήξης, λες και οι ανάγκες των ασθενών έχουν κι αυτές ημερομηνία λήξης.
Η κατάσταση του ΓΝ Κορίνθου είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που οδηγεί στην επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Η πολιτική αυτή ξεκινά από την στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία και την Πρόνοια, η οποία κινείται στον άξονα της ελαχιστοποίησης της κρατικής χρηματοδότησης και τηςενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν και οι κυβερνήσεις, με ένα μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών νόμων στην υγεία να έχει περάσει μέσω των τριών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που από κοινού ψήφισαν τα αστικά κόμματα στην πλειοψηφία τους.
Στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της υγείας είναι και ο ρόλος της τοπικής διοίκησης, για την οποία νομοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης μονάδων υγείας, εξοπλισμού, μισθοδοσίας προσωπικού. Μεταβιβάζονται στην ουσία αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους στην τοπική διοίκηση, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση,ανοίγοντας το δρόμο για να καλύπτονται οι ανάγκες μέσω τοπικής φορολογίας.Ευθύνες έχουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που αποδέχονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική, η οποία στην ουσία στοχεύει στο ξεπούλημα της δημόσιας υγείας στο κεφάλαιο.
Η υγεία είναι αυτή τη στιγμή για την εργατική-λαϊκή οικογένεια ένα εμπόρευμα που το πληρώνει ακριβά. Η λαϊκή πάλη πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα σύστημα υγείαςαποκλειστικά κεντρικό, καθολικό, σύγχρονο και δωρεάν. Ενάντια στη στρατηγική που συνολικά υποτάσσει την υγεία και τις λαϊκές ανάγκες στο κεφάλαιο, η οποία υπηρετείται από κοινού από ΕΕ, κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση.
Στηρίζουμε ΚΚΕ παντού, διεκδικούμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας.