Οι κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εκεί….που θα “πονέσει”
Προσεκτικά και αποφασιστικά βήματα της κυβέρνησης για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. “Στοχεύουν” στην οικονομία ώστε… να πονέσει. Επιστολή και προς το ΕΛΚ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων – με κορύφωση αυτών έως τώρα την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος – είχε εξ αρχής ένα βασικό στόχο: να μπει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε καθαρό μήνυμα προς τούτο μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, περιγράφοντας παράλληλα τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς: η Ευρώπη οφείλει, όπως είπε, να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Κυρώσεις που θα “πονέσουν”
Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να έχουν σαφή αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, ούτως ώστε να «πονέσουν» τη γειτονική χώρα, όπως σχολίασε σε συνέντευξή του στο Star ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επιπλέον, αποκάλυψε πως αυτές θα μπορούσαν ν’ αφορούν τον τουρισμό, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για τη διακοπή π.χ. της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τέτοιες κυρώσεις μοιάζουν μάλλον ως η έσχατη λύση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, εξάλλου, πως ειδικότερα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι όχι απλώς ευρωτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και «κάρφωσε» την Τουρκία πως επιλέγει να διαρρήξει τους δεσμούς της με το δυτικό κόσμο, όπως υπερθεμάτισε και ο Κύπριος πρόεδρος.
Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο
Σε γενικές γραμμές, η Αθήνα προχωρεί με προσεκτικά βήματα και επιδιώκει να κινηθεί θεσμικά. Τούτο προϋποθέτει τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τριμερής Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς ως προεδρευούσης της ΕΕ.
Στη συνάντηση πήραν μέρος η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος της Καγκελαρίας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιαν Χέκερ. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν ήταν αυτοί που προετοίμασαν το έδαφος για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Έρντογαν πριν από δύο εβδομάδες.
Τη συνάντηση στο Βερολίνο αποκάλυψε πάντως σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το Μαξίμου να επιβεβαιώνει απλώς τη συνάντηση. Κυβερνητικές πηγές δεν σχολίαζαν, μάλιστα, επί τούτου τα αποτελέσματα της τριμερούς, μολαταύτα εξηγούσαν ότι το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και η καταδίκη της Τουρκίας από αυτό ήταν αποτέλεσμα (και) της συνάντησης του Βερολίνου.
Επιστολή προς το ΕΛΚ
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως κυρώσεις οικονομικού περιεχομένου έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τόσο στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου όσο και σε αυτή του Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση είχε πετύχει να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων σαφής και ρητή καταδίκη των προκλητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας, εξάλλου, τις προσπάθειες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, η ΝΔ, διά του γραμματέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Τάσου Χατζηβασιλείου απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Αγία Σοφία και γενικότερα τις τουρκικές προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά της.