Κοροναϊός: Πότε θα κάνει η κυβέρνηση γενικευμένο lockdown
Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται η χώρα, καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για το πώς θα κινηθούν η κοινωνία και η οικονομία, έπειτα από το διάστημα της αξιολόγησης των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Σάββατο με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να έχουν ως «πυξίδα» την εξέλιξη της επιδημίας.
Μοιραία, οι «σκληροί» δείκτες που θα ορίσουν εάν θα επιβληθεί ένα γενικό lockdown στο σύνολο της επικράτειας – αντί των τοπικών καραντινών σε περιοχές όπου ο νέος κοροναϊός «σφυροκοπά» τους κατοίκους – είναι μεταξύ άλλων ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων που αυξάνεται απειλητικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Μάρθας Καϊτανίδη, οι πληροφορίες λένε, ότι ο συναγερμός θα σημάνει άμεσα εφόσον οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε διάστημα ενός 24ώρου αγγίξουν τις 2.000, με τους επιστήμονες να βάζουν στο… μικροσκόπιο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 με προτεραιότητα την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.
Αλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα.
Διασπορά
Και αυτό διότι εφόσον η διασπορά περάσει δυναμικά στην τρίτη ηλικία και γενικότερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων (σε συνδυασμό με τις κατά τόπους αντοχές του συστήματος υγείας), με τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, ο πανδημικός ιός πέρασε τα σύνορα των Σερρών από τα ταξίδια από και προς τη Θεσσαλονίκη με «όχημα» τους νέους που κινούνται ανάμεσα στις δύο πόλεις για να γευτούν τη νυχτερινή ζωή ή ανέμελα Σαββατοκύριακα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα υπογράμμισε πως υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες».
Μάλιστα, έκανε έκκληση στους νέους να γίνουν «σύμμαχοι» της πολιτείας στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς προς το παρόν οι περιορισμοί αποτελούν το μοναδικό «εμβόλιο» έναντι της εξελισσόμενης πανδημίας.
Και ενώ η βόρεια Ελλάδα δέχεται μία σφοδρή επιδημιολογική επίθεση, σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και τα Ιωάννινα που επίσης απασχολούν τους αρμόδιους φορείς. Οπως μάλιστα, περιέγραφαν με γλαφυρότητα οι ίδιες πηγές, η περίπτωση της συγκεκριμένης πόλης της Ηπείρου παραπέμπει σε παιχνίδι «πόκερ», καθώς παρότι τη χωρίζει μία λεπτή γραμμή από το lockdown τη μία ημέρα φαίνεται να τη διασχίζει ενώ την επομένη απομακρύνεται.
Ανησυχία
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και μέτρο προκειμένου να μην βάλει «λουκέτο» στην οικονομία και την κοινωνία, όπως τον Μάρτιο, αλλά ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα «παίξει» με την δημόσια υγεία, ρίχνοντας το μπαλάκι και στους πολίτες.
«Από εμάς και την υπακοή μας στα μέτρα εξαρτάται εάν θα επιβληθεί γενικό lockdown» επαναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά και τις νέες εκκλήσεις του πρωθυπουργού για τήρηση των μέτρων.
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο να καταφέρει γερά χτυπήματα στη χώρα, ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, με τους επιστήμονες να κρούουν κώδωνα κινδύνου για υπαρκτό κίνδυνο διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού των κρουσμάτων τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία
Προς το παρόν τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά με τον κοροναϊό να επελαύνει. Μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «πορτοκαλί» δηλαδή μια ανάσα από το lockdown.
Εν τω μεταξύ, με το διαδοχικό ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες το Σάββατο το βράδυ καταρρίφτηκε μία ακόμη αρνητική πρωτιά, δεδομένου ότι για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας ο αριθμός των νοσηλευόμενων με λοίμωξη Covid-19 ξεπέρασε τους 800.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία 834 ασθενείς νοσηλεύονταν με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα μετά από μόλυνσή τους με τον πανδημικο ιό, εκ των οποίων οι 593 λάμβαναν φροντίδα σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι σε ειδικούς θαλάμους (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης κ.ο.κ.). Και παρότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών το Σάββατο το βράδυ δεν ξεπέρασε τους 90 – με τον αντίστοιχο αριθμό χθες να μειώνεται στους 84 -, η ανησυχία των νοσοκομειακών ιατρών είναι έκδηλη. Και αυτό διότι μεσολαβούν κατά κανόνα έξι ημέρες, από τα πρώτα συμπτώματα ως τη πιθανή, σοβαρή επιδείνωση της νόσου.
Συνεπώς, και καθώς μεγαλώνει η «δεξαμενή» των μολύνσεων αυξάνεται σταδιακά και ο κίνδυνος να δεχτεί το επερχόμενο διάστημα πίεση το ΕΣΥ και κυρίως ο νευραλγικός τομέας των ΜΕΘ, όπου κρίνεται η έκβαση των ασθενών με σοβαρές επιπλοκές.
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά:
- Στις 16 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 508 κρούσματα.
- Στις 24 Οκτωβρίου αυξήθηκαν στα 935 κρούσματα.
Αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν σωστά και συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης, σε οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλάσια κρούσματα, κοντά δηλαδή στα 2.000, αριθμός μη διαχειρίσιμος από τα νοσοκομεία της χώρας και τότε θα σημάνει ο συναγερμός, ενδεχομένως και lockdown.
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο MEGA.
«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», πρόσθεσε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.
«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κοροναϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα» επισήμανε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».
Παράλληλα η κυρία Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα, ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία.
ΜΕΘ
Υπό την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε κατά την πρόσφατη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ότι «από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για τα κακά σενάρια. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου προσαρμόζουμε και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας».
Και διευκρίνισε ότι σήμερα στην Αττική υπάρχουν 140 κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ σε επίπεδο επικράτειας ο αριθμός τους αγγίζει τις 288 κλίνες, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ είναι σε θέση να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».
Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί και η γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής με το «βάρος» να μεταφέρεται στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν 14 εισαγωγές στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και πέντε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
www.in.gr