24 Νοεμβρίου, 2024

Πως θα γίνει η άρση του lockdown – Η “ηλικία” των κρουσμάτων

Πως θα γίνει η άρση του lockdown – Η “ηλικία” των κρουσμάτων

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα μηνύματα από το “μέτωπο” των κρουσμάτων. Στο “βάθος” η άρση του lockdown για λίγο πιο… κανονικά Χριστούγεννα. Παραμένει μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας.

Δέκτης των πρώτων θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο των κρουσμάτων φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, αλλά τα πάντα – ειδικά για το lockdown –  αναμένεται να κριθούν μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζουν να παρατηρούνται τάσεις «επιπεδοποίησης» της καμπύλης στη Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προς το τέλος της εβδομάδας. Εάν, μάλιστα, υπάρξει αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, όπως αναμένουν οι ειδικοί, τότε θ’ ανοίξει η συζήτηση για την άρση του lockdown από τις 30 Νοεμβρίου, η οποία θα γίνει σε διάφορες φάσεις.

Η… ηλικία των κρουσμάτων

Ειδικότερα, κάμψη παρατηρείται και στα κρούσματα που αφορούν στις ηλικίες 19-39 ετών, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του lockdown. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δείχνουν να αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 40-65 ετών, όπερ σημαίνει πως πιθανότατα υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Έτσι, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, το ίδιο και η πληρότητα στις ΜΕΘ, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 443, με 43 εξ αυτών να προστίθεται στη λίστα το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, περισσότερα από 2.500 άτομα άνω των 65 ετών  έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό μόνο την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να χρήζουν νοσηλείας.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σαφές πως η μάχη με τον κορονοϊό κάθε άλλο παρά έχει κερδηθεί. Αντιθέτως, οι επόμενες ημέρες παραμένουν κρίσιμες και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός κι αντιθέτως να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει μονομιάς στις 30 Νοεμβρίου, ενώ ενδέχεται να γίνει και σε διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Πως θα γίνει η άρση του lockdown

Όπως και στο πρώτο lockdown την άνοιξη, πρώτα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και να αρθούν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει – το ίδιο και η απαγόρευση συναθροίσεων. Θ’ ακολουθήσει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – πιθανότατα μετά από μία εβδομάδα – ούτως ώστε να λειτουργήσει η αγορά εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τελευταία αναμένεται ν’ ανοίξουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα τα καταστήματα εστίασης, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα προστασίας.

Τον «οδικό χάρτη» περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο LiveNews του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, προσθέτοντας ότι θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – όταν, δηλαδή, θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ και θα έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εισηγήσεις οι ειδικοί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και το Δεκέμβριο και να επαναλειτουργήσουν μετά τα Φώτα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι περιοιρισμοί (π.χ. νυχτερινή κυκλοφορία) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την τυπική άρση του lockdown.

Πως θα προχωρήσει ο εμβολιασμός

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον εμβολιασμό, χθες έγινε στο Υπουργείο Υγείας η πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων και τονίστηκε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πως τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως – άρα και στην Ελλάδα – στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα να δίδεται στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Υπολογίζεται ότι ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει σημαντική έως τότε η τήρηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, ενώ στο τραπέζι παραμένει έως τότε το λεγόμενο σενάριο «ακορντεόν», δηλαδή τα εναλλασσόμενα lockdown προκειμένου τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας να διατηρούνται σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση