«Εμφύλιος» στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων: Συνεδρίαση για παράταση lockdown στην σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου
Στην σκιά εσωτερικών αψιμαχιών και κριτικής ξεκίνησε την συνεδρίασή της η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφανθεί για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα και να εισηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση ξεκίνησε με την Αναστασία Κοτανίδου να παίρνει πρώτη τον λόγο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν χθες αναφορικά με «τον χαμένο βηματισμό της επιτροπής». Η κυρία Κοτανίδου ξεκινώντας την εισήγησή της είπε πως «οι δηλώσεις της παραφράστηκαν» σε μια προσπάθεια κατευνασμού μετά τις απανωτές δηλώσεις συναδέλφων της.
Ωστόσο όλα ξεκίνησαν από χθες όταν η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου τόνισε πως χάνονται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι θα έπρεπε στις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», όπου παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της Metron Analysis, είπε ότι η επιτροπή στο πλαίσιο αυτό ίσως έχει χάσει τον βηματισμό της, και στάθηκε στο γεγονός ότι ενίοτε οι αποφάσεις μεταφέρονται εσφαλμένα προς τα έξω. «Στην επιτροπή, ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», τόνισε, επισημαίνοντας τα περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία της επιτροπής.
Τι λένε οι επιστήμονες
Η βασική κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ώρες είναι ότι μία επιτροπή από επιστήμονες ιατρούς καλείται να λάβει αποφάσεις που αφορούν και την οικονομία της χώρας.
Αυτό, είπε, μεταξύ άλλων και το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Μάλιστα πρότεινε να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.
Σχολιάζοντας την υπόθεση η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, σημείωσε πως «η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση»
, ανέφερε η κυρία Παγώνη στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το σχόλιο της κ. Κοτανίδου ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και η ίδια δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κυρία Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.
«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε.
Από την άλλη, μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση της κυρίας Κοτανίδου. «Κουρασμένοι ότι είναι άπαντες, αυτό το γνωρίζουμε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Γιατί αν κάποιος συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε προσωπικά, είτε να τις ζητήσει από όποιους συμβουλεύονται την επιτροπή», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν επικριτικός λέγοντας πως τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν να βγαίνουν προς τα έξω αυτή την χρονική στιγμή, «όταν είμαστε σε σημείο που η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά τελική», είπε για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους: «μία προσπάθεια η οποία αμφισβητείται σταθερά από κάποιους, οι προτάσεις των οποίων όπου έχουν εισακουστεί έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αυτό δεν βοηθά», είπε.
Παράλληλα υποστήριξε πως είναι αναμενόμενο αποφάσεις να αλλάζουν και να διορθώνονται, σημειώνοντας πως η διαχείριση είναι στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχειρίδιο αφού η τελευταία πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια.