Κυβέρνηση: «Κόκκινη κάρτα» στη βία με δόγμα μηδενικής ανοχής-Τα μέτρα στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την νέα φάση στην οποία μπαίνει η κυβερνητική κινητοποίηση για την εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού από τα φαινόμενα βίας.
Η προετοιμασία όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη, δεν συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αφήσει το χρονόμετρο των γεγονότων να κυλήσει. Μπορεί να μην αναμένονται ανακοινώσεις, ωστόσο το δόγμα μηδενικής ανοχής από το οποίο θα διαπνέεται ο σχεδιασμός που θα υλοποιηθεί, θα καταστεί άμεσα ορατό. Δείγμα αυτών των προθέσεων αποτελούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε συνδέσμους οπαδών στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης άλλων αθλητικών σωματείων στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους και στο Ίλιον. Πρόκειται μάλιστα να τις διαδεχτεί ένας πιο εντατικός κύκλος ελέγχων και ερευνών σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως εκτιμάται ότι θα είναι και η σχετική εισήγηση.
Είναι ευκρινές ότι στη δέσμη μέτρων που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, περιλαμβάνεται και το λουκέτο σε παράνομους συνδέσμους. Πρόταση που συνδέεται ευθέως με την πιστή εφαρμογή και πιθανή αναβάθμιση της πρόβλεψης, του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, υπό την αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών των ομάδων. Τούτο συνεπάγεται την απαρέγκλιτη τήρηση του μητρώου μελών και φιλάθλων και την υποχρέωση για αυστηρούς ελέγχους.
Αναπόδραστα, όπως μεταδίδεται από αρμόδιες πηγές, στην επόμενη φάση θα προκληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, υπό την αιγίδα των οποίων, λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία. Ένα κρίσιμο στάδιο, από κάθε πτυχή, προκειμένου από τη μια να καταγραφούν απτά και άμεσα αποτελέσματα στη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και από την άλλη για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού.
Το «οπλοστάσιο»
Με τον νόμο 4639 που ψηφίστηκε το Νοέμβριο, δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας.
Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
Με την νομοθετική παρέμβαση του Ιουνίου του 2021(νόμος 4809/2021), επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπενθύμιζαν, ότι ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Τα κυβερνητικά στελέχη στρέφουν τους προβολείς στην αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα με στοιχεία βίας. Μοναδική πλέον ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη. Με τον Ποινικό Κώδικα του Ιουλίου του 2019 τιμωρείτο διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (δηλαδή από 10 έως 15 έτη).
Ακόμη αυστηροποιήθηκε η τιμωρία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με προβλεπόμενη ποινή τη φυλάκιση έως τρία έτη. Μετά την τροποποίηση του Ιούλιου του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 τιμωρείτο διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.
Επίσης αναδιαμορφώθηκε το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε την βαριά σωματική βλάβη στο θύμα, όσο και στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης. Υπήρξε δηλαδή μία διαβάθμιση του δόλου του δράστη σε αντιστοιχία με την επιβαλλόμενη σε αυτόν ποινή.
Από αυτό το πλαίσιο υποστηρίζεται το κάλεσμα, που απηύθυνε από την περασμένη εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/