Κορονοϊός: 1467 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου – SOS για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων
Διαδοχικές ημέρες με 100 και πλέον νεκρούς παρατηρούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στην κορύφωσή του, και αναμένεται η πτώση του.
Πιο αναλυτικά, εδώ και τέσσερις ημέρες οι θάνατοι δεν έχουν πέσει κάτω από τους 100, πιο πριν υπήρχαν δύο ημέρες με μικρότερους αριθμούς αλλά από τις 20 του μήνα, τις περισσότερες ημέρες χάνονται ημερησίως περισσότεροι από 100 ασθενείς. Από τις 20 Ιανουαρίου έως και χθες έχουν αποβιώσει συνολικά 1467 ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα.
“Η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που εισάγονται στη ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Διαφαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα βελτιωθούν”, σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των θανάτων αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. “Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και για όσο ανθίσταται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση της θνητότητας από Covid-19, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλες χώρες”, σημείωσε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οι δύο καθηγητές εξήγησαν ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι … αθώα. Μάλιστα αναφέρθηκε η εκτίμηση καθηγητή από τη Βοστώνη, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανόν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η λοίμωξη Ομικρον προκαλεί ήπια νόσο και ότι αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί βλέπουμε να νοσούν πολλοί με προηγούμενη ανοσία.
“Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι αυτή η λεγόμενη αποσύζευξη που παρατηρούμε σήμερα, δηλαδή ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που δεν μεταφράζεται σε αναμενόμενο και αντίστοιχο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, οφείλεται κυρίως στο ότι ο ιός αυτός μας βρήκε σε μία στιγμή που οι περισσότεροι έχουμε εμβολιαστεί ή έχουμε προηγούμενη ανοσία από φυσική λοίμωξη”, τόνισε η κυρία Παπαεαυγγέλου προσθέτοντας ότι δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής στη σύγκριση των μεταλλάξεων Δέλτα και Ομικρον σε άτομα που δεν έχουν “ξανασυναντηθεί” με τον ιό, φάνηκε ότι η Ομικρον είναι μόλις κατά 25% ηπιότερη.
Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο για να αποτρέψει βαριά νόσηση και κατά συνέπεια τον θάνατο, ειδικά στους ηλικιωμένους που έχουν και τα συντριπτικά ποσοστά θανάτων. “Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και να περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη, πλέον θα είναι απλή. Το πιο πιθανό είναι ότι μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα και για αυτό καλούμε όλους τους ηλικιωμένους να ακολουθούν τον εμβολιασμό απαρέγκλιτα με όλες τις ενισχυτικές δόσεις”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
ΠΗΓΗ:https://eleftherostypos.gr/