24 Νοεμβρίου, 2024

Τι αλλάζει μετά την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση

Τι αλλάζει μετά την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση

Τι οδήγησε στην απόφαση για επιστροφή της μουσικής και απευλεθέρωση του ωραρίου – Ξεκινάει από Δευτέρα η κατ’ οίκον διάθεση των αντιικών χαπιών – Μικρή παράταση σε όσους δεν πρόλαβαν την τρίτη δόση

Την επάνοδο σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα σηματοδοτεί η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου καθώς από τη Δευτέρα τα ξημερώματα απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται η μουσική. Παράλληλα την ίδια ημέρα ξεκινά και η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για ασθενείς 18 ετών και άνω με σοβαρες υποκείμενες παθήσεις που νοσούν από κορωνοϊό. Μικρή παράταση δίδεται και σε όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη -ενισχυτική- δόση.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έγινε δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου για τον κορωνοϊό και από 31/1 ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2021 και αφορούσαν στη λειτουργία της εστίασης/διασκέδασης έως τις 24:00, χωρίς μουσική, με έξι άτομα ανά τραπέζι, απαγόρευση ορθίων και είσοδο στους κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Από τη Δευτέρα λοιπόν η εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ κλπ) μπορούν να επαναλειτουργούν χωρίς περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας τους με μουσική (live ή dj sets) αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες και όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι. Οι εισερχόμενοι στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ στους ανοικτούς χώρους μπορούν να γίνονται δεκτοί και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν τα μέτρα για την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός στη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα, με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι, «θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης αιτιολογώντας τη μερική άρση των μέτρων ελήφθησαν υπόψη «η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, η ισορροπία εισιτηρίων/εξιτηρίων στα νοσοκομεία και τα νέα δεδομένα για την Omicron, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα».

Τι οδήγησε στη χαλάρωση των μέτρων

Σε φάση αποκλιμάκωση βρίσκεται η διασπορά του κορωνοϊού όπως μαρτυρά η σταθεροποίηση σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο του κυλιόμενου μέσου όρου του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα, με την μετάλλαξη Omicron να συντελεί σε ηπιότερη νόσηση στους πλήρως εμβολιασμένους και τα άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ κυριαρχεί πια και στις νοσηλείες που είναι ολιγοήμερες και μόνο στα ηλικιωμένα άτομα με πολλές συνοσηρότητες προκαλεί παρατεταμένες νοσηλείες ή και θάνατο.

«Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα και καταγράφηκε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%. Το κύμα της Omicron φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πλατό (plateau)», ανέφερε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, εννοώντας ότι το επιδημικό κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και δεν έχει πια τη δυναμική να προκαλέσει νέες εξάρσεις. Μάλιστα, είπε ότι όπως και άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το λεγόμενο «μεταπανδημικό στάδιο» που έρχεται μεν, με αργό βηματισμό δε.

Σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr και του ygeiamou.gr, οι ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονταν έως χθες σε 4.670, με έναν σχεδόν στους πέντε να νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρν. Πίεσης), με την κάλυψη των απλών κλινών Covid να παραμένει στο 57% και στο 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πάντως πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό» αναφέροντας ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περί τις 150.000.

Υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων συνηγόρησε και το προγνωστικό μοντέλο που δείχνει ότι επίκειται αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. «Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 – από 633 που ήταν χθες – ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Από Δευτέρα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης

Από την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μπαίνουν στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την πανδημία, ενώ μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) – που αναμένεται να συμβεί σύντομα -, θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.

Η μολνουπιραβίρη αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου στον οργανισμό, μειώνοντας κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και/ή θανάτου από Covid-19. Η δοσολογία είναι 8 χάπια ημερησίως σε χρονική κατανομή ανά 12 ώρες και η διάρκεια της θεραπείας 5 ημέρες. Η χορήγηση πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών από την επιβεβαίωση της λοίμωξης Covid-19 με Rapid ή PCR test.

Αντενδείξεις
Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη χρήσης της μολνουπιραβίρης. Οι συστάσεις αυτές δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μολνουπιραβίρης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες
Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση μολνουπιραβίρης ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια, είτε μέτρια.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 18 ετών και άνω
Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:
– Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
– Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
– Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
– Κυστική Ίνωση
– Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
– Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
– Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
– HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
– Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
– BMI > 35
– Χρόνια νεφρική νόσος
– Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
– Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
– Διαβήτης υπό θεραπεία
– Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
– Χρόνια ηπατική νόσος
– Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
– Θαλασσαιμία
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πως θα γίνεται η αίτηση – Με courier στο σπίτι τα χάπια

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.

Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή (που απαρτίζεται από τους καθηγητές Στυλιανό Λουκίδη, Αναστασία Κοτανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου και τους γιατρούς Αθανάσιο Σκουτέλη και Ελευθέριο Θηραίο) αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του», εξήγησε χθες η κυρία Γκάγκα.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή. «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που μπορεί να μολύνουν τους άλλους, η παράδοση να γίνεται στο σπίτι», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Μικρή παράταση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Τέλος υπενθυμίζεται ότι λόγω της κακοκαιρίας και των δυσλειτουργιών που αυτή προκάλεσε στην καθημερινότητα των πολιτών, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας δίδεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως και την 7η Φεβρουαρίου, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Αφήστε μια απάντηση