Επιστροφή σήμερα στα θρανία με νέο πρωτόκολλο – Τι ισχύει
Στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν ξανά από σήμερα 1,5 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις διακοπές των εορτών, διάστημα που κυριάρχησε η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον φέρνοντας τρεις βασικές αλλαγές στα πρωτόκολλα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου. Ελλιπές υγειονομικό πλαίσιο για την επαναλειτουργία καταγγέλλει από την πλευρά της η ΟΛΜΕ που εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 14:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:30 στο Υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα:
Από σήμερα η είσοδος μαθητών και εκπαιδευτικών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού test. Ειδικότερα για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Από τις 7:00 διάθεση self test στα σχολεία για τους δικαιούχους που δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν
Ειδικά για σήμερα λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ λόγω της υψηλής ζήτησης, οι πύλες των σχολείων ανοίγουν από τις 7:00 ώστε να διατίθενται από τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων σε δικαιούχους γονείς μαθητών και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ μπορούν να διενεργούνται επιτόπου, πλην όμως εκτός του σχολείου, και να τα δηλώνουν οι ίδιοι στην πλατφόρμα edupass, είτε να ενημερώνουν σχετικά τις Διευθύνσεις των σχολείων προκειμένου να τα δηλώσουν εκ μέρους τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει γίνει εφοδιασμός των σχολείων σε όλη τη χώρα με έξτρα self test, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα – δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ – από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.
Ο γενικός γραμματέας Α. Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως δόθηκαν 6,7 εκατ. self test -αριθμός ρεκόρ- και έχει καλυφθεί το 90% των παιδιών, ενώ τις προηγούμενες φορές το ποσοστό έφτανε το 70%, και προσέθεσε ότι ένας μικρός αριθμός μαθητών δεν έχει πάρει self test επειδή δεν υπήρξε σωστή κατανομή από τις φαρμακαποθήκες.
Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σημειώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα καταγραφεί αυτή την εβδομάδα μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
“Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα” είπε στον Σκάι.
Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
– Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
– Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
– Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
– Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα
Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Αντιδράσεις
Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών από την πλευρά της επικρίνει το υπουργείο ότι δεν έκανε αποδεκτή καμία από τις προτάσεις της όπως: η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και η δωρεάν χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας και αντισηπτικών. Αντίθετα, όπως σημειώνει “το υπουργείο προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών” και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:30 στο Υπουργείο Παιδείας.
Δριμεία κριτική άσκησε η αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “άλλη μια συνταγή επιδημιολογικής αποτυχίας της κυβέρνησης” καθώς “το μόνο που αποφάσισε είναι αντί του δωρεάν μοριακού τεστ να προσφέρει μόνο ένα ακόμη self test”.
“Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη και κυνική είναι για τη δημόσια υγεία”, είπε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Το ΚΚΕ ζήτησε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας
Το ΚΙΝΑΛ επέκρινε την κυβέρνηση για τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο τη στιγμή τη στιγμή “που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων”.