Ιανουάριος 10, 2025

Απάντηση Νίκα για τη διαχείριση απορριμμάτων: «Δεν κατηγορούμαι, ο Τατούλης τιμωρήθηκε με 2 χρόνια φυλακή»

“Δεν υπάρχει κατηγορία κατά του Δήμου Καλαμάτας” για τη μεταφορά και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, απάντησε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στην πρό(σ)κληση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη να δώσει εξηγήσεις. Και τόνισε πως “αντίθετα για τον περιφερειάρχη υπάρχει καταδικαστική απόφαση, με την οποία τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλακή”.

Με αφορμή και το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Documento”, στο οποίο εγκαλείτο ο δήμαρχος για τον εργολάβο σκουπιδιών που διώκεται, ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι ο κ. Τατούλης είναι υπεύθυνος για την προσωρινή διαχείριση και δήλωσε πως αν αυτός είχε την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά, ενώ προέβλεψε πως “ούτε το 2020 δεν θα γίνει η διαχείριση απορριμμάτων”.

Ως υποψήφιος περιφερειάρχης ο κ. Νίκας έκανε άνοιγμα συνεργασίας και συνεννόησης στους ανθυποψηφίους του Γιώργο Δέδε, Γιάννη Μπουντρούκα και Νίκο Γόντικα.

Αρχικά, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη της Ν.Δ. δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Τατούλη συνεργάτη, “γιατί οφείλουμε να συνεργαστούμε, έστω και αν έχουμε διαφωνίες σε κάποια πράγματα”. Και παρατήρησε πως “υπήρξε μια ανεξήγητη επιθετικότητα προς το πρόσωπό μου και στο πρόσωπο του κ. Δέδε και του κ. Μητσοτάκη”. Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι “σε μένα μάλιστα αναφέρθηκε και σε ηθικά θέματα και σε εισαγγελέα διαφθοράς. Θεωρώ ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι και ο πλέον αρμόδιος να προτείνει”. Ξεκαθάρισε ότι “όποια επιθετικότητα και να υπάρχει, εγώ θα πορευτώ στον προεκλογικό αγώνα με πολιτισμένο, με ήρεμο τρόπο, με επιχειρήματα, διότι αυτό χρωστάμε στον κόσμο. Να πορευτούμε με διάλογο, με επιχειρήματα, με θέσεις, ώστε να δώσουμε τα περιθώρια στον κόσμο να κρίνει και να αποφασίσει. Ο,τι πει ο κόσμος, αυτή είναι η υπέρτατη δημοκρατική αρχή”.

Για το ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης, για την οποία εγκαλείται ο δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά ότι “η περίοδος 2010-2013 ήταν μία δραματική περίοδος για την πόλη της Καλαμάτας, με σκουπίδια και με σοβαρά προβλήματα. Ξεκινήσαμε μία διαδικασία μεταφοράς, η οποία σταμάτησε, γιατί κάναμε εγκατάσταση εργολάβου διαχείρισης. Τα μηχανήματα τα κάψανε το Πάσχα το 2011. Παρενέβη τότε και η Πυροσβεστική και η Κρατική Ασφάλεια χωρίς αποτέλεσμα και συνεχίσαμε τη διαδικασία μεταφοράς”.

Υπενθύμισε πως έγιναν δύο διαγωνισμοί άγονοι για τη μεταφορά, όπως και δύο διαγωνισμοί άγονοι για τη διαδικασία διαχείρισης. Παρατήρησε ότι “μιλάμε για 6 χρόνια πίσω. Ολα τα χρήματα, τα οποία εκταμιεύθηκαν, είχαν τη σύμφωνη γνώμη του επιτρόπου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που εδρεύει στο υπουργείο Εσωτερικών. Προφανώς, όλοι οι απολογισμοί μας ελέγχθηκαν από τις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών και κατά τον τρόπο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Για τη δικαστική υπόθεση ανέφερε ότι “το 2013, επειδή προέκυψαν κάποια ζητήματα στη Φολόη με τον μεταφορέα, τα οποία κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν στην Καλαμάτα, έγινε διαδικασία δικαστικής φύσεως. Κληθήκαμε (δήμαρχος, μέλη Οικονομικής Επιτροπής, υπάλληλοι), καταθέσαμε, 3 φορές πήγαμε στον Πύργο για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν προέκυψε κάτι. Δεν υπάρχει κατηγορία κατά του Δήμου Καλαμάτας. Αναφερόμαστε σε 6 χρόνια πίσω και τονίζω: καμία κατηγορία κατά του Δήμου Καλαμάτας”.

Αντίθετα, επεσήμανε πως “για τον περιφερειάρχη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχει καταδικαστική απόφαση, με την οποία τιμωρήθηκε με 2 χρόνια φυλακή. Κανένας δεν μπορεί να κάνει τον αδιάφορο σε αυτόν εδώ τον τόπο για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι περιφερειάρχης”.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι “3-4 δήμοι στην Πελοπόννησο τουλάχιστον μεταφέρουν απορρίμματα τώρα. Σταματώ εδώ, γιατί καταλαβαίνω το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουν οι συνάδελφοι και χωρίς ουσιαστική βοήθεια” και σημείωσε: “Η Μάνη, ως παράδειγμα, ξοδεύει όλα τα χρήματά της για τη μεταφορά σκουπιδιών και για να είναι στοιχειωδώς καθαρή η περιοχή. Τι άλλο μπορεί να κάνει ο δήμαρχος σε αυτή την έρημο η οποία υπάρχει; Αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή με διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και ερχόμαστε σήμερα, 6 χρόνια μετά, και μας κατηγορεί ο συνεργάτης μας στη διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή ο περιφερειάρχης, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εγώ πρέπει να τα μαζεύω τα απορρίμματα και κάποιος πρέπει να τα διαχειρίζεται και αυτός ο κάποιος, ποιος είναι; Ο περιφερειάρχης”.

Εξαπολύοντας “καρφιά” κατά του κ. Τατούλη, ο δήμαρχος επεσήμανε ακόμη ότι “ενώ ξεκινήσαμε πρώτοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είμαστε οι έσχατοι… Στα μέσα του μήνα θα κάνει εγκαίνια του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων η Ηπειρος και εύχομαι να μην χρειαστεί να μεταφέρουμε στην Ηπειρο τα σκουπίδια μας από την Πελοπόννησο».

Ο κ. Νίκας είπε ότι “σήμερα στη Μαραθόλακκα, την οποία δεν επέλεξα εγώ, γίνεται διαχείριση από εταιρεία με 30 εργαζόμενους, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και έχουν ένα αποτέλεσμα. Η Καλαμάτα είναι ίσως η μόνη περιοχή της Πελοποννήσου που δεν ευθύνεται για τα πρόστιμα, τα οποία πληρώνει κάθε μήνα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η Καλαμάτα δεν έχει συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο εθνικό κόστος, χάρη σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται με τη βοήθεια και της Περιφέρειας και το αναγνωρίζω. Μακάρι να είχαν κάνει και άλλοι ένα βήμα τέτοιο”.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΘΕΣΗ

Για την αλλαγή της θέσης του σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενημέρωσε ότι “ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Πελοποννήσου από το 2011 μέχρι το 2015, εξέφρασα κάποιες αντιρρήσεις για το δημόσιο διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη από το ‘11, αντιρρήσεις με πνεύμα συνεννόησης, διαλόγου, ευπρέπειας. Ποτέ δεν αντιπαρατέθηκα εγώ στον περιφερειάρχη με τρόπο που να μην είναι σωστός”.
Εξήγησε ότι “όταν το 2015 διαπίστωσα ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και η μισή κυβέρνηση ήταν με το ΣΔΙΤ και το διαγωνισμό και η άλλη μισή κυβέρνηση έλεγε άλλα, μεταξύ των οποίων και οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες, θεώρησα καθήκον μου να πάω με τη μοναδική λύση η οποία προτεινόταν, βελτιωμένη μάλιστα κατά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, του κ. Φλαμπουράρη ιδιαίτερα, με σημεία, κάποια από τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στις σχετικές συμβάσεις, αλλά ελπίζω να γίνει αυτό στο μέλλον. Δεν υπήρχε καμία άλλη λύση και επομένως αυτόν τον άγονο δρόμο θεώρησα ότι δεν έπρεπε να τον ακολουθήσω ποτέ. Αν είχα την ευθύνη της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα μπορούσα βέβαια να κάνω κάποια πράγματα διαφορετικά, όπως ως παράδειγμα τους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων, που αντί να είναι δημόσιοι χώροι, μπήκαμε σε μία διαδικασία που χρειάζεται απαλλοτριώσεις και έχει προβλήματα. Θα σας κάνω και μία πρόβλεψη: Ούτε το 2020 δεν θα γίνει η διαχείριση απορριμμάτων. Πρέπει να λήξει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και για να φτάσουμε μετά από πολλούς μήνες να πάμε σκουπίδια στην πόρτα του εργοστασίου, χρειάζεται να βγάλουμε μία ανηφόρα. Και η ανηφόρα αυτή θέλει συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων και αυτοδιοικητικών δυνάμεων”.

Επικρίνοντας τη στάση και τις απόψεις του κ. Τατούλη σχετικά με τις σχέσεις του με τους δημάρχους, ο κ. Νίκας τόνισε ότι “οι δήμαρχοι δεν είναι υποτελείς του περιφερειάρχη, να τον εκλιπαρούν για κανένα εργάκι και να μπαίνει μέσα στους δήμους ο περιφερειάρχης και να σκορπάει χρήματα δώθε κείθε για να έχει μία πολιτική παρουσία και πολιτική δύναμη ή να επιλέγει κοινότητες, τις οποίες θα χρηματοδοτεί ο ίδιος κατευθείαν, χωρίς να νοιάζεται και χωρίς να συζητάει για τα γενικότερα προβλήματα του δήμου. Ούτε οι βουλευτές είναι πολιτικοί αντίπαλοι του περιφερειάρχη, να έχει ο καθένας το δικό του πολιτικό μαγαζί και να αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Αλλο η αυτοδιοίκηση, η δουλειά που κάνουμε εμείς, άλλο οι βουλευτές και η δουλειά του πολιτικού συστήματος. Ασφαλώς, πρέπει να υπάρχει συνεργασία αρμονική για το κοινό συμφέρον”.

Κλείνοντας, ο κ. Νίκας ως υποψήφιος περιφερειάρχης έκανε άνοιγμα συνεργασίας και συνεννόησης, λέγοντας ότι “έχω την καλύτερη άποψη και κάθε διάθεση συνεργασίας με τους ανθυποψηφίους μου: με τον γ.γ. Υποδομών, τον κ. Δέδε, με τον κ. Μπουντρούκα και με τον κ. Γόντικα. Προφανώς, οι προοπτικές για να υπάρξει μία άριστη συνεργασία στο μέλλον, όπου μας τάξει ο λαός, νομίζω ότι είναι εξαιρετικές, τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο λαός ζητάει να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να βρισκόμαστε σε διαρκή ανούσια διαμάχη, με συκοφαντίες και αλληλοϋπονομεύσεις”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση