Ακρίβεια: Οι άξονες Μητσοτάκη στη αντιπαράθεση με Τσίπρα στη Βουλή
Την αλήθεια των αριθμών θα επιστρατεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι ο πληθωρισμός έχει διεγείρει τη βάσιμη ανησυχία αλλά θα επιμείνει στην κυρίαρχη προσέγγιση ότι αποτελεί μια «βραχυπρόθεσμη ασυμμετρία» μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και της παγκόσμιας ζήτησης.
Θα συνοδεύεται δε, από την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η χώρα μας, τη στιγμή που συνεχίζεται ο ενθαρρυντικός ρυθμός συρρίκνωσης της ανεργίας, θα έχει και το 2022 τον χαμηλότερο, ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ευρωζώνη. Από τις επιμέρους καταγραφές όπως αναμένεται να αναδειχθεί, προκύπτει ότι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,8%, ποσοστό που υπολείπεται κατά 1,6 μονάδες από την αντίστοιχη άνοδο που σημείωσε ο ίδιος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τη φωτογραφία της στιγμής που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει δυο κρίσεις: εκείνη της πανδημίας και αυτήν των τιμών που τροφοδοτείται κατά βάση από την άνοδο στο κόστος της ενέργειας. Θα αναπτύξει όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές την κυβερνητική στρατηγική δυο πυλώνων: «αναγνωρίσαμε το πρόβλημα έγκαιρα και μεθοδικά ανάλογα με τις συνθήκες με τις οποίες διαμορφώνονται θέλουμε τα κατάλληλα μέτρα για να στηρίξουμε και πάλι νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Τα μέτρα στήριξης
Αυτή η στρατηγική όπως έχει τονιστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους επιδιώκει την αναχαίτιση των πρωτογενών αλλά και των δευτερογενών ανατιμήσεων. Στην προμετωπίδα της όπως θα υπογραμμιστεί βρίσκεται και ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο «ψύχραιμης και λελογισμένης διαχείρισης», που ήδη τροφοδοτείται με πόρους που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Νέα ενίσχυση
Σε κάθε περίπτωση στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται η χρονική επέκταση των ενισχύσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της ενέργειας και στο λυκαυγές του νέου χρόνου. Τα νέα ποσά που θα διατεθούν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι οποίοι θεωρούνται και μήνες καμπής, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα κυμανθούν στα επίπεδα των προηγούμενων κύκλων στήριξης των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις. Άλλωστε παράλληλη προτεραιότητα αποτελεί και η προστασία της εύθραυστης δημοσιονομικής ισορροπίας.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/