25 Νοεμβρίου, 2024

Αναπτυξιακός Νόμος: Τα τρία πρώτα καθεστώτα που ενεργοποιούνται – Ο συνδυασμός με Ταμείο Ανάκαμψης

Αναπτυξιακός Νόμος: Τα τρία πρώτα καθεστώτα που ενεργοποιούνται - Ο συνδυασμός με Ταμείο Ανάκαμψης

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν τα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και συγκεκριμένα της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού ώστε να «τρέξουν» στη συνέχεια οι εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Τα καθεστώτα θα παραμείνουν ανοικτά για διάστημα τριών μηνών, θα ακολουθήσει μια περίοδος 45 ημερών για την προσκόμιση της προέγκρισης δανείου και από εκεί και πέρα εντός 60 ημερών θα υπάρχουν υπαγωγές.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προχώρησαν στην εξειδίκευση της λειτουργίας του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου σε συνδυασμό με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν πως μπαίνουμε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων.

Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο.

Για να μπορέσει κάποια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Όσον αφορά στον Αναπτυξιακό νόμο «ο πρώτος κανόνας είναι ότι το 25% του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση.

Δηλαδή είτε θα πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια είτε να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό χωρίς και πάλι να υπάρχει κρατική ενίσχυση επ’ αυτού, είτε συνδυασμός των δύο. Και ο δεύτερος κανόνας είναι ότι συνολικά οι δύο κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επεσήμανε πως «έχει μεγάλη αξία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σ’ αυτό το εργαλείο. Η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων είναι ενεργή και έχουμε, ήδη, πάνω σ’ αυτήν 600 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 20 έχουν υποβληθεί και επισήμως, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η επεξεργασία τους».

Και συμπλήρωσε ότι «έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ, να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό αυτό το εργαλείο, διότι σήμερα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%, αλλά αυτό ισχύει μέχρις ότου εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό, θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου λογική στη πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση.

Στη δεύτερη φάση έχουμε 1,8 δισ. ευρώ που θα έχουν το κατάτι αυξημένο επιτόκιο και μετά τα υπόλοιπα θα δούμε σε τί επιτόκια θα πάνε. Για να έχουμε μία αίσθηση τί επιτόκια θα έχουμε μπροστά μας στην επομένη φάση, η Γερμανία που δανειζότανε με -0,40% πριν από ένα χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν, είναι στο 2,2% – 2,3% τώρα που μιλάμε».

Όπως επεσήμανε, ακόμα και οι τράπεζες που έχουν λάβει μία δόση από το ΤΑΑ, δεν διασφαλίζουν πως θα «τρέξει» με επιτόκιο 0,35%. Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες -στην πρώτη ή στη δεύτερη. Επιπρόσθετα, θα ανακοινώνουμε την απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι επιχειρήσεις πρέπει να προσέξουν να μπορεί να θεωρηθεί η επένδυσή τους, σε όποιο καθεστώς από τα δύο υπάγεται ως νέα επένδυση. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει είτε να μην αρχίσουν εργασίες, αφού πάρουν το δάνειο, είτε να περιμένουν ώστε κάνουν την αίτηση την ίδια ώρα και στα δυο καθεστώτα.

Όπως εξήγησε, όλες οι επιχειρήσεις της χώρας είτε με το χαμηλό επιτόκιο το 0,35 είτε με το επιτόκιο αναφοράς μπορούν, εφόσον είναι επιλέξιμες οι επενδύσεις τους, κατά τα άλλα, να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιλέξιμες δαπάνες για δανειοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ευρύτερες από τις επιλέξιμες δαπάνες του Αναπτυξιακού Νόμου.

Κατά βάση το ΦΠΑ, που δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακό Νόμο, η δυνατότητα να έχουν κεφάλαιο κίνησης καθώς και η δυνατότητα να έχουν δαπάνες μάρκετινγκ.

«Είναι δυνατόν κανείς, να πάρει ένα δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 30% του συνολικού επενδυτικού να πηγαίνει είτε σε κεφάλαιο κίνησης είτε σε δαπάνες μάρκετινγκ συνδυαστικά» εξήγησε ο κ. Σκυλάκάκης ενώ πρόσθεσε:

«Υπάρχει, επίσης, ένας δεύτερος τύπος, που πρέπει να ισχύει μαζί με το γεγονός ότι δεν πρέπει να ξεπερνάς το μέγιστο δικαιούμενο από τον Απαλλακτικό Κανονισμό ως κρατική ενίσχυση, για να μπορείς να συνδυάσεις τον Αναπτυξιακό Νόμο με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο τύπος προβλέπει ότι το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να μην ξεπερνά το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης μείον το ποσό ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, ανεξαρτήτως του αν το ποσό αυτό προέρχεται από ενίσχυση ή επιχορήγηση ή από φοροαπαλλαγή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που θεωρείται κρατική ενίσχυση. Αυτός ο τύπος πρέπει να συνυπολογίζεται σε αυτή την άσκηση. Οι σύμβουλοι που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν θα έχουν αρκετή δουλειά για να κάνουν αυτό το συνδυασμό».

Αφήστε μια απάντηση