Εμβολιασμός: Στους 5 μήνες η τρίτη δόση – Καταγράφηκαν 100.000 νέες μολύνσεις σε 14 μέρες
Τι γίνεται με επιστράτευση – Δύσκολο 24ωρο με 530 νέες εισαγωγές ασθενών
Ο ρυθμός των εμβολιασμών και κυρίως των ραντεβού για την πρώτη δόση συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Μέχρι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης covid-19 ανέρχονταν σε 6.481.011. Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν περισσότερα από 350.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.
Παράλληλα, με την εμβολιαστική εκστρατεία που παρουσιάζει κινητικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η σκληρή διαδικασία της φυσικής ανοσίας. Οι σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελούν ένα «βαρύ» κομμάτι του τείχους ανοσίας, με ισάριθμους πολίτες που παρά τη δυνατότητα του εμβολιασμού τους, επέλεξαν να ρισκάρουν με την έκβαση της νόσου covid-19. Κατά το ίδιο διάστημα, έχουν χάσει τη ζωή τους 928 άνθρωποι.
Κινητικότητα και συζητήσεις σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο καταγράφονται όμως και για το μείζον ζήτημα -για την περαιτέρω θωράκιση του τείχους ανοσίας- της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Η επίσπευση της τρίτης δόσης απασχολεί τους ειδικούς, που παρατηρούν ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων -ηλικίας άνω των 65 χρόνων στην πλειονότητά τους που εμβολιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους- που εκδηλώνουν σοβαρή μορφή της νόσου covid-19 καταγράφει μικρή αύξηση. Και επιβεβαιώνει τις επιστημονικές μελέτες για τη μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά το εξάμηνο.
Στο πλαίσιο συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μειωθεί το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί ως ελάχιστο μεταξύ της δεύτερης δόσης και της αναμνηστικής, δηλαδή οι έξι μήνες στους πέντε, ώστε να θωρακίζονται νωρίτερα ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη.
Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η απόφαση που ανακοίνωσε προχθές ο αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι από μεθαύριο, Παρασκευή, θα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης δύο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Έτσι θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και με τον έγκαιρο προγραμματισμό το ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνεται ακριβώς στους έξι μήνες και όχι αργότερα. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 711.013 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.
Στο επίκεντρο τα νοσοκομεία
Ένα ακόμη δύσκολο 24ωρο προστέθηκε χθες στην πολύμηνη μάχη που εκτυλίσσεται μέσα στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από το προχθεσινό βράδυ μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, έγιναν περίπου 530 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Έως και χθες το βράδυ στα νοσοκομεία βρίσκονταν 4.051 ασθενείς, με τους 915 σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Μεγάλος αριθμός αυτών αφορούσε τα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας, για τα οποία άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία αναζήτησης 100-120 εθελοντών γιατρών από τους Ιατρικούς Συλλόγους ώστε να συνδράμουν τις απλές κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid, με εναλλακτική οδό την επίταξη των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας.
Πάντως, ο κατάλογος με τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των Ιατρικών Συλλόγων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας μέχρι και αργά χθες το βράδυ αριθμούσε περί τους 40 επιστήμονες, αλλά η προσπάθεια συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων εξηγούσαν στο protothema.gr πως ειδικευμένοι γιατροί υπάρχουν, πλην όμως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες ασθενείς με ήπια ή μέτρια λοίμωξη covid όπως και με άλλα νοσήματα στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γιατρών για τις κλινικές covid και πως η μετακίνηση για έναν ή δύο μήνες σε δημόσιο νοσοκομείο δυσχεραίνει πολύ το έργο τους.
Στην Αριστοτέλους η επίταξη των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών είναι σχεδιασμένη και δρομολογημένη στην πεπατημένη του περασμένου Μαρτίου -τότε αφορούσε μόνο την Αττική. Ανάλογα με την πίστωση χρόνου που θα δοθεί στους Ιατρικούς Συλλόγους, θα εξαρτηθεί αν και πότε θα επιδοθούν τα «φύλλα πορείας» προς τους επιστρατευμένους γιατρούς.