Ενεργειακή κρίση: Ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης των αγροτών – Στο Μαξίμου ο Σπήλιος Λιβανός
Με τις μηχανές των τρακτέρ να προθερμαίνονται για την πρώτη μεγάλη έξοδο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, να κάνει κινήσεις ταχείας αποκλιμάκωσης του μετώπου των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου από την Πέμπτη προϊδέασε για τις επικείμενες ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντός των προσεχών ωρών μάλιστα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Αναπόδραστα στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, τίθεται το πλέγμα των συμπληρωματικών μέτρων που θα δρομολογηθούν για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των χιλιάδων επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, που πλήττονται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της πληθωριστικής κρίσης, που προκαλείται από το ράλι των τιμών στην ενέργεια.
Οι αγρότες, ζητούν μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Ακόμη διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Ψηλά στο πακέτο των αιτημάτων τους βρίσκεται η προστασία από τις φυσικές καταστροφής μέσω των αναγκαίων έργων υποδομής με αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%. Επίσης ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές.
Από την άλλη η γκάμα των επιλογών που έχει διαθέσιμες η κυβέρνηση, ώστε να συμπληρώσει το ειδικό πακέτο ενίσχυσης που έχει δρομολογήσει από το 2021, προβλέπουν καταρχάς ακόμη μια παρέμβαση στο κόστος της ενέργειας. Αντικείμενο της συζήτησης είναι η αύξηση της επιδότησης από το κράτος και για το Γενάρη από το 50% στο 75%. Περαιτέρω στο ίδιο «οπλοστάσιο» βρίσκεται και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Είναι υπό εξέταση η επέκταση της σε όλους τους αγρότες και όχι σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως λειτουργεί στον υπάρχοντα μηχανισμό στήριξης. Το πλέγμα στήριξης θα μπορούσε να συμπεριλάβει μέτρα που αφορούν την διεύρυνση της ενίσχυσης για τις ακριβές ζωοτροφές, αλλά και παρεμβάσεις σε άλλα εφόδια όπως τα λιπάσματα.
Από την περασμένη χρονιά το σχέδιο των στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των αγροτών, περιλαμβάνει την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Επίσης τη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων κατά 50% του αυξημένου κόστους και την αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση. Επιπλέον προβλέπει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιμένει την τελική κρίση της Ε.Ε. στο σχέδιο για την ανακούφιση των αγροτών που υπεβλήθη από τον Σπήλιο Λιβανό στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στην αιχμή της ελληνικής πρότασης βρίσκεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, κατ’ αντιστοιχία με εκείνο που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/