25 Νοεμβρίου, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι συνιστάται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι συνιστάται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

«Ναι» στο εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά μόνο για στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τη σημερινή της (Τρίτη 24/5) συνεδρίαση.

Εμβολιασμός σε στενές επαφές κρουσμάτων  – Προληπτικός εμβολιασμός υγειονομικούς και εργαζόμενους σε ερευνητικά εργαστήρια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επιλεκτικά συστήνεται ο εμβολιασμός για την προστασία απο την ευλογιά των πιθήκων σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εντός 4 ημερών μετά την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.

Πρόκειται για τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του ασθενούς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαχειρίζεται το κρούσμα.

Προληπτικός εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια. Από την πλευρά της Επιτροπής τονίζεται ότι ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγω των επιδημιολογιών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την ευλογιά των πιθήκων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

‘Ενδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Η ΕΕΕ εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός. Η ΕΕΕ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.

Θ. Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: Γιατί δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι», επισήμανε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας:

  • «Έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. Μεταδίδεται μόνο με την άμεση επαφή, με τις φλύκταινες και τις δερματικές βλάβες. Μεταδίδεται λίγο και με τον αέρα αλλά με τα μεγάλα σταγονίδια, που σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις πολλή ώρα κοντά σε κάποιον, γιατί τα μεγάλα σταγονίδια λόγω βαρύτητας πέφτουν πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα στο έδαφος.
  • Το βασικότερο από όλα είναι ότι σε αντίθεση με τον κορονοϊό που αφενός οι μισοί άνθρωποι είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη και εντούτοις νοσούσαν, αναμετέδιδαν και επίσης, μετέδιδαν οι άνθρωποι που είχαν κορονοϊό στον προσυμπτωματική φάση, δηλαδή πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Εδώ μεταδίδει κανένας μόνο όταν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Άρα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί το κρούσμα, να απομονωθεί και να μην αρχίσει να δημιουργεί αλυσίδες μετάδοσης.
  • Είναι σημαντικό ότι αυτός είναι ένας ιός DNA και όχι RNA ιός, όπως ο κορονοϊός. Οι ιοί DNA έχουν πολύ καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς όταν πολλαπλασιάζονται. Άρα, δεν αλλάζει. Ο ιός είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν δύο χρόνια. Δεν ανησυχούμε λοιπόν για μεταλλάξεις, οι οποίες θα κάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια και τα φάρμακα τελείως αναποτελεσματικά».

ΠΟΥ: Σε 19 χώρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Η εκτίμηση κινδύνου από το ECDC

Τα κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων πέρασαν νέα σύνορα καθώς από 15 χθες ανήλθαν σε 19 οι χώρες που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας μοιράζονται τα 131 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Δανία και η Σκωτία προστέθηκαν στα νέα κρούσματα ενώ ακόμη 106 περιστατικά παγκοσμίως είναι υπό διερεύνηση.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοβε, τη Δευτέρα, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «να σταματήσει η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χαρακτήρισε μη ενδημικές την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο επεσήμανε ότι ο ιός πρέπει να περιοριστεί πριν φτάσει στην Αφρική όπου συνήθως δεν ανιχνεύεται.

Οι ιοί σε αυτήν την ομάδα «τείνουν να μην μεταλλάσσονται και τείνουν να είναι αρκετά σταθεροί», δήλωσε η Rosamund Lewis, αρμόδια του ΠΟΥ για κρούσματα ευλογιάς.

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, xωρις ωστόσο να προβλέπεται υποχρεωτική απομόνωση και για τις αποκαλούμενες στενές επαφές.  Και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι οι στενές επαφές με μολυσμένο ασθενή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με απομόνωση 21 ημερών.

Οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα

  • Ευρώπη: Βέλγιο Δανία, Γαλλία, γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο βασίλειο ( 57 κρούσματα) , Δανία
  • Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσματα στιε 21 Μαίου
  • Αμερική:Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δύο στον Καναδά
  • Νότια Αμερική: Ύποπτο κρούσμα στην Αργεντινή

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη – www.ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση