Εξετάζεται η διακοπή της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη για τον Μάρτιο
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεταφορά του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο – «Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου», είπε ο Κούγιας καταθέτοντας το αίτημα διακοπής της δίκης
Λαμβάνοντας το λόγο ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε στο δικαστήριο ότι υποβάλλει όχι αίτημα αναβολής άλλα αίτημα διακοπής της δίκης, λόγω φόρτου εργασίας. «Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή» είπε ο κ. Κούγιας, διευκρινίζοντας ότι ζητεί διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου και αν είναι δυνατόν προς το τέλος του.
Το δικαστήριο αυτή την ώρα βρίσκεται σε διακοπή για να εξετάσει το αίτημα του. Στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές και τέσσερις ένορκοι, εκ των οποίων ο ένας είναι άνδρας και οι άλλοι γυναίκες. Κληρώθηκαν μάλιστα και δυο αναπληρωματικοί ένορκοι. Άνδρας είναι και ο εισαγγελέας της έδρας.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους έξω από το δικαστήριο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Περίπου στις 10:00, έξω από τα Δικαστήρια είχε αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται κόσμος, με περίπου 50 άτομα να επιτηρούνται από τις Αρχές. Κόσμος κρατούσε πλακάτ, αλλά και πανό με μηνύματα όπως: «γιατί τώρα δεν φοβάμαι #metoo».
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης δικάζεται για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metoο στον καλλιτεχνικό χώρο και ήδη έχουν προγραμματιστεί έξω από το δικαστήριο συγκεντρώσεις προς υποστήριξη των θυμάτων.
Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε δηλώσει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»!
Την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα θα κρίνουν τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) και τρεις τακτικοί. Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης κριθεί ένοχος για όσα του αποδίδονται αντιμετωπίζει πολυετή κάθειρξη.
Μετά την προφυλάκιση του σκηνοθέτη και την ολοκλήρωση της ανάκρισης ακολούθησε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο υιοθέτησε στο ακέραιο την πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Συμέλας Σαπίδου. Με το βούλευμα αποφασίστηκε η παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη. Στο δικαστικό έγγραφο καταγράφονται τα περιστατικά και τα στοιχεία εκείνα, που κατά την κρίση των δικαστών, στάθηκαν ικανά να παραπέμψουν τον σκηνοθέτη στο εδώλιο, κατηγορούμενο για σειρά ιδιαίτερα σοβαρών αλλά και ειδεχθών αδικημάτων. Συνολικά, πρόκειται για τέσσερις καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του για βιασμούς και πράξεις άγριας σεξουαλικής κακοποίησης, εκ των οποίων οι τρεις εξ αυτών προέρχονται από ανηλίκους.
Οι κατηγορίες
Ειδικότερα, η πρώτη από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη Λιγνάδη στηρίζεται στη μαρτυρία του 27χρονου άνδρα, ο οποίος πλέον ζει στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο άνδρας αυτός, αιγυπτιακής καταγωγής, σε ηλικία 16 ετών φέρεται να υπέστην άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη.
Στο «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας». Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του, αμέσως μετά τις ασελγείς πράξεις που διέπραξε ο κατηγορούμενος σε βάρος του, και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».
Η Επίδαυρος
Η δεύτερη κατηγορία για την οποία δικάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφορά στα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας που είχε προταθεί από τον 41χρονό άνδρα. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης «στην Επίδαυρο Αργολίδας, πρώτες πρωινές ώρες της 26.07.2015, εντός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος όπου είχε καταλύσει με τον Αιγυπτιακής καταγωγής (…) γεννηθέντα την 02.09.1997 την ώρα που αυτός κοιμόνταν σε πρηνή θέση, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματός του και κρατώντας τον σφιχτά από τη μέση, κατά τρόπο που να μη δύναται αυτός να αντισταθεί, ενήργησε σε βάρος του» και παρά τη θέλησή του προέβη σε ασελγείς πράξεις «ικανοποιώντας έτσι τη γενετήσια ορμή του». Όπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, ο ανήλικος «προέρχεται από ένα στερημένο οικογενειακό περιβάλλον» και ο κατηγορούμενος «από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και το όνειρό του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση». Η συμπεριφορά του αυτή, «εξύψωσε ηθικά τον ανήλικο, που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του και τον έκανε να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο…».
«Με νάρκωσε»
Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα άνδρα ηλικίας σήμερα 46 ετών, ο οποίος κατέθεσε στις δικαστικές αρχές πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος. Για αυτή την υπόθεση το βούλευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή κατά το διάστημα 05-06/12/2018, αφού προσκάλεσε (ο κατηγορούμενος) στο διαμέρισμά του τον (….) γεννηθέντα την 02.02.1976, άσκησε σε βάρος του σωματική βία, περιάγοντας τον σε κατάσταση αναισθησίας με τη χρήση υπνωτικής ουσίας που έριξε κρυφά στο ποτό του». Στη συνέχεια με τη χρήση «ερωτικού βοηθήματος – δονητή» τον βίασε. Όταν δε το φερόμενο ως θύμα ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, «ο καταγγέλλων «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».
Τέλος, εξίσου αποκρουστικά είναι τα όσα αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και όσον αφορά στην τέταρτη υπόθεση βιασμού ανηλίκου. Για την πράξη αυτή το βούλευμα αναφέρει για τον κατηγορούμενο πως «σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, την 15.03. 2015, την ώρα που ο φιλοξενούμενος στο διαμέρισμά του (…) ουκρανικής καταγωγής, γεννηθείς την 02.06.1997, βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο με ένα φίλο του, εισήλθε αιφνίδια στον χώρο, όντας γυμνός από τη μέση και κάτω». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης αφού ακινητοποίησε τον ανήλικο προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Κατά τις δικαστικές αρχές, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευτεί στον κατηγορούμενο ότι στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ότι η μητέρα του ήταν αλκοολική και ότι ο πατέρας του είχε βιαιοπραγήσει αρκετές φορές σε βάρος του. «Ο κατηγορούμενος χωρίς δισταγμό του πρότεινε να μείνει σπίτι του, όπως και έγινε». Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος «ανέχονταν» σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο «για να παραμένει σπίτι του, όπως παραδέχθηκε…».