Φουρθιώτης: Στο σκαµνί για τις «στηµένες» σφαίρες στο σπίτι του – Όλο το βούλευμα
Στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για τις στημένες, κατά τη Δικαιοσύνη, επιθέσεις στο σπίτι του, στον Διόνυσο Αττικής, τον Απρίλιο του 2021, παραπέμπεται ο Μένιος Φουρθιώτης με βούλευμα-φωτιά του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ». Η δίκη του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προσδιορίστηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου και ο τηλεπαρουσιαστής, που είχε μάλιστα προφυλακιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αντιμετωπίζει πλήθος κατηγοριών, όπως και οι δύο εκ των τριών συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι σε αντίθεση με εκείνον βρίσκονται ακόμη προσωρινά κρατούμενοι.
Το υπ’ αριθμόν 2230/2022 βούλευμα που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είναι καταπέλτης για τον Μένιο Φουρθιώτη, καθώς δέχεται ότι οι επιθέσεις που ο παρουσιαστής είχε καταγγείλει ότι έγιναν στο σπίτι του στον Διόνυσο ήταν σκηνοθετημένες από τον ίδιο. Στόχος του ήταν, σύμφωνα με τους δικαστές-μέλη του δικαστικού συμβουλίου, να πείσει τις αστυνομικές αρχές ότι αποτελεί «ευπαθή στόχο» και να πετύχει την επαναφορά της αστυνομικής φύλαξής του, η οποία είχε σταματήσει. Μάλιστα, για να το πετύχει αυτό, όπως αναφέρουν οι δικαστές, ασκούσε αφόρητη πίεση σε υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας επίσημων και ευπαθών στόχων στέλνοντάς τους «συνεχείς και επανειλημμένες ψευδείς μηνύσεις και εξώδικα».
Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται να δικαστεί ο κατηγορούμενος παρουσιαστής και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του είναι πολλά και εφόσον «σταθούν» και ενώπιον του δικαστηρίου, επισύρουν αθροιστικά πολυετείς καθείρξεις. Υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί για την υπόθεση, το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη τον Φουρθιώτη για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία.
Ακόμη, ο τηλεπαρουσιαστής θα δικαστεί και για σειρά πλημμελημάτων, τα οποία είναι: ηθική αυτουργία στην προμήθεια-κατοχή εκρηκτικής βόμβας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος. Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο, όπως άλλωστε και ο εισαγγελέας, έκρινε ότι δεν θα πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία εις βάρος του Μένιου Φουρθιώτη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της οπλοχρησίας.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις συγκατηγορούμενους του τηλεπαρουσιαστή, οι δύο εξ αυτών, βάσει του βουλεύματος, έναντι αμοιβής που τους πρόσφερε ο Μένιος Φουρθιώτης δέχθηκαν να παίξουν τους βασικούς «πρωταγωνιστές» στο… μελόδραρμα που έστησε ο τηλεπαρουσιαστής για να παρουσιαστεί ως δήθεν θύμα σκληρών κακοποιών που απειλούσαν τη ζωή του και πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις στο σπίτι του.
Για τον λόγο αυτό, κατά περίσταση, οι τρεις συγκατηγορούμενοι του Μένιου Φουρθιώτη παραπέμπονται να δικαστούν για τα παρακάτω αδικήματα: απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Οι δικαστές δεχόμενοι την πρόταση του εισαγγελέα έκριναν πως δεν θα πρέπει να τους απαγγελθεί κατηγορία για το αδίκημα της έκρηξης με χρήση εκρηκτικών υλών.
«Πρόσφερε αμοιβή»
Καρέ-καρέ στο πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο καταγράφονται αναλυτικά όλες οι έκνομες πράξεις που στέλνουν τον τηλεπαρουσιαστή στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με τους δικαστές μάλιστα να μην αποκλίνουν σχεδόν καθόλου από το αρχικό κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί στον Μένιο Φουρθιώτη και το οποίο τον είχε οδηγήσει, τον Απρίλιο του 2021, στις φυλακές υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης. Συγκεκριμένα, το βούλευμα για τον υπόδικο παρουσιαστή αναφέρει ότι από το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 έως τη σύλληψή του στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους, «πρόσφερε αμοιβή» στους δύο από τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, προκειμένου αυτοί να «τελέσουν τα κακουργήματα της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας και οπλοκατοχής από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και τις εκρήξεις με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο».
Επί της ουσίας, πρόκειται για τις δύο επιθέσεις που είχαν σημειωθεί έξω από το σπίτι του Μ. Φουρθιώτη, η μία στις 16 και ή άλλη στις 23 Απριλίου του 2021, τις οποίες είχε καταγγείλει ο ίδιος ο τηλεπαρουσιαστής. Συγκεκριμένα, η δήθεν επίθεση της 16ης Απριλίου ήταν με τη χρήση καλάσνικοφ από τους δύο εκ των τριών συγκατηγορουμένων του και η δεύτερη στις 23 Απριλίου με την χρήση και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Για τους δικαστές ο Μένιος Φουρθιώτης είναι ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων αυτών και οι συγκατηγορούμενοί του οι φυσικοί αυτουργοί. Χαρακτηριστικά, το βούλευμα αναφέρει για τον τηλεπαρουσιαστή: «Στο πλαίσιο της επιδίωξής του να επαναφέρει η αρμόδια διεύθυνση φύλαξης ευπαθών στόχων την αστυνομική φρουρά φύλαξης και προστασίας του, ως δήθεν ευπαθούς στόχου, με πρόθεση προκάλεσε σε περισσότερους κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατόπιν προτροπών και οδηγιών και έναντι αμοιβής που υποσχέθηκε και τους κατέβαλε», την απόφαση να τελέσουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις και δη:
■ «Να κατέχουν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση ένα πυροβόλο όπλο – πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ», προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επίθεση στην οικία του στον Διόνυσο, στις 16 Απριλίου. Συγκεκριμένα, με το όπλο αυτό οι δύο εκ των συγκατηγορουμένων του παρουσιαστή επιτέθηκαν με πυροβολισμούς στο σπίτι του, προκειμένου αυτός «να εμφανιστεί ως δήθεν στόχος εγκληματιών που επιδιώκουν τη βλάβη του ή τον θάνατό του».
■ «Να τοποθετήσουν στην οικία του (παρουσιαστή), κατόπιν συναπόφασης και συνεκτέλεσης αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ειδικότερα υψηλής ποσότητας εκρηκτική ύλη», ώστε να προξενήσουν την έκρηξη, πράξη από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο». Να σημειωθεί ότι την ώρα της έκρηξης μέσα στο σπίτι του παρουσιαστή στον Διόνυσο, εκτός από τον ίδιο, βρίσκονταν και δύο ακόμα γυναίκες, οι οποίες κινδύνευσαν και φοβήθηκαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο. «Ο κατηγορούμενος», σύμφωνα με το βούλευμα, «ενήργησε κατά τα ανώτερω προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν στόχος εγκληματιών που επιδιώκουν τη βλάβη ή τον θάνατό του».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επίθεση που σημειώθηκε στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη, την 22α Απριλίου του 2021, οι δικαστές-μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο βούλευμα που εξέδωσαν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής για τον παρουσιαστή: «Προκάλεσε στους συγκατηγορούμενούς του κατόπιν προτροπών και οδηγιών και έναντι αμοιβής που υποσχέθηκε και τους κατέβαλε, την απόφαση […] να προμηθευτούν, κατασκευάσουν και να κατέχουν εκρηκτικό μηχανισμό […] αποτελούμενο από ένα πλαστικό σακουλάκι ζελατίνης που περιείχε υψηλή ποσότητα εκρηκτικής ύλης κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο τον οποίο θα πυροδοτούσαν με χρήση γυμνής φλόγας».
Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε «στη μεταλλική ηλεκτρονική θύρα της εισόδου κλειστού χώρου στάθμευσης της οικίας του όπου και εξερράγη». Από την έκρηξη καταστράφηκε ολικά η γκαραζόπορτα του κλειστού χώρου στάθμευσης της διπλανής κατοικίας. Επιπλέον, υλικές ζημιές υπέστη και ένα όχημα μάρκας BMW, ιδιοκτησίας της εταιρείας Party FM Ραδιοφωνική.
Τα εξώδικα
Μετά τις… επιθέσεις ο Μένιος Φουρθιώτης προσέφυγε στις αστυνομικές αρχές για να τις καταγγείλει. Ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του στην αρμόδια αστυνομική αρχή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία και διενεργούσε τη σχετική έρευνα, «εν γνώσει του ψευδώς» υποστήριξε ότι τελέστηκε εις βάρος του κακούργημα και πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι άγνωστοι «ήθελαν να προκαλέσουν βλάβη της περιουσίας του και της υγείας του, ή ακόμα και τον θάνατό του».
Οπως είχε καταθέσει ο παρουσιαστής, «άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν με πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, προκειμένου να τον εκφοβίσουν και να τον απειλήσουν, αλλά και να τον προειδοποιήσουν για ό,τι κακό επαπειλείται σε βάρος του». Ομως, κατά τους δικαστές, «η αλήθεια την οποία γνώριζε είναι ότι αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός των πράξεων αυτών» και έπραξε κατά τον τρόπο αυτό «προκειμένου να πείσει την αρμόδια διεύθυνση ότι αποτελεί ευπαθή στόχο και να πετύχει την επαναφορά της φύλαξής του».
Επιπρόσθετα, αποπειράθηκε «να τελέσει το αδίκημα της εκβίασης» ώστε «να πετύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό, ήτοι να θεωρηθεί από την αρμόδια αρχή ευπαθής στόχος και να του χορηγηθεί εκ νέου φύλαξη του προσώπου του και της οικίας του που η αρμόδια διεύθυνση είχε ήδη παύσει». Μάλιστα, ασκούσε στους αστυνομικούς μεγάλη πίεση «με συνεχείς και επανειλημμένες ψευδείς μηνύσεις και εξώδικα», φτάνοντας στο σημείο να καταθέσει μήνυση εις βάρος του ταξίαρχου της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας επισήμων και ευπαθών στόχων και εις βάρος ενός ακόμη στελέχους της εν λόγω διεύθυνσης.
Οι συγκατηγορούμενοι
Μεγάλο ποινικό βάρος έχουν, όμως, και όσα αναφέρονται στο βούλευμα για τους δύο εκ των τριών συγκατηγορουμένων του παρουσιαστή, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης. Και στους δύο αποδίδεται, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσαν στις 16 Απριλίου του 2021 κατά αστυνομικών στη λεωφόρο Θησέως. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δύο κατηγορούμενοι ενώ επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, η οποία μάλιστα δεν έφερε πινακίδα, «δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά ανέπτυξαν ταχύτητα» με προφανή στόχο να αποφύγουν τον έλεγχο.
Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας εκ των κατηγορουμένων (συνεπιβάτης στη μηχανή) έβγαλε από σάκο που έφερε μαζί του ένα καλάσνικοφ και πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές προς τους τρεις αστυνομικούς, «επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να τους σκοτώσει, πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε από εμπόδιο εξωτερικό και όχι από τη δική του βούληση και δη επειδή οι σφαίρες του όπλου του δεν τους έπληξαν, αστόχησε και εξ αυτού του λόγου δεν επήλθε ο βέβαιος θάνατός τους». Τέλος, στον τρίτο εκ των συγκατηγορουμένων του παρουσιαστή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ουσίες «τις οποίες διακινούσε σε αθλητές για τη βελτίωση της αγωνιστικής τους κατάστασης εν όψει της συμμετοχής τους σε αθλητικούς αγώνες για τη βελτίωση της αγωνιστικής τους κατάστασης».