24 Νοεμβρίου, 2024

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο»

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο»

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο» ήταν το μήνυμα της εναρκτήριας εκδήλωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct  Πελοπόννησος», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/10 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης από το «Δίκτυο Δήμων-Βιώσιμη Πόλη» και τον Δήμο Τρίπολης.

Σε μια σεμνή τελετή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της «Βιώσιμης Πόλης» και γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, και τον δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, εγκαινίασε τα γραφεία του «Europe Direct  Πελοπόννησος» στο παλαιό δημαρχείο Τρίπολης και στη συνέχεια ενημερώθηκε συνοπτικά για το σχέδιο επικοινωνίας και δράσης από την επικεφαλής του «Europe Direct  Πελοπόννησος» και διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τους οικοδεσπότες Δημήτρη Καφαντάρη και Κώστα Τζιούμη. Ο πρόεδρος της «Βιώσιμης Πόλης», μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εκδήλωση εγκαινίων της έδρας του «Europe Direct  Πελοπόννησος» πραγματοποιείται το έτος που η χώρα μας γιορτάζει δύο κορυφαίες επετείους, αφενός τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και αφετέρου τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών. Τόνισε ότι η «Βιώσιμη Πόλη» ανέλαβε τη δημιουργία και τον συντονισμό του κέντρου, ως συνδετικού κρίκου επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες της Πελοποννήσου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δήμαρχος Τρίπολης μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει και σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το πανευρωπαϊκό δίκτυο των «Europe Direct» προκειμένου να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις.

Στους τρεις πυλώνες που έχει στηριχθεί η Ευρώπη, δηλαδή τον ελληνικό πολιτισμό, το ρωμαϊκό δίκαιο και τον χριστιανισμό αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος. Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσδοκά στο «Europe Direct  Πελοπόννησος» τόσο σε επίπεδο αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και σε επίπεδο γενικότερης ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Θερμούς χαιρετισμούς έστειλαν ο τέως επίτροπος και πρώην υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής. Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2019 – 2024, καθώς και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην μεταπανδημική εποχή. Αναφορικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ότι είναι το βήμα που δίνεται στους πολίτες για τη συνδιαμόρφωση του μέλλοντός τους. Όσων αφορά στην Πελοπόννησο και στη σχέση της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο αντιπρόεδρος είπε ότι «η Πελοπόννησος δίνει το 4,5% του ΑΕΠ και είναι η 7η οικονομική Περιφέρεια στη χώρα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι μόλις στο 57% του Κοινοτικού, άρα πρέπει να γίνουν πολλά. Υπάρχουν δυνατότητες στην Πελοπόννησο, η οποία μπορεί να αναδειχθεί μέχρι και πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα της γενιάς μας είναι πώς θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα που μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης». Δήλωσε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε δύο κατευθύνσεις, προς την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση, ώστε η Ευρώπη να γίνει χώρος τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και μια πράσινη ήπειρος. Από αυτά, η Ελλάδα προσβλέπει να λάβει περίπου 90 δισ. μετά από μόχλευση και τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει «αποτελεσματικά και ρηξικέλευθα». Ο κ. Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι το καταλληλότερο, αμεσότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο για να απαντήσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ανέφερε ότι η ΕΕ αλλάζει ρόλο και συνεπώς είναι σημαντικό να έχουμε εργαλεία όπως το «Europe Direct», που μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να καταλάβουν αυτή τη μετάβαση, η οποία αφορά τη ζωή τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ μεταλλάσσεται από συμφέρον συνεταιρισμός σε μια αναγκαία συνθήκη επιβίωσης για όλους». Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός που θα υπερβεί την αδράνεια του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας – διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όλοι θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη με φωνή στη διεθνή σκηνή. Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να είναι αυτοκριτική». Τέλος, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και επικεφαλής του «Europe Direct  Πελοπόννησος», Βίκυ Ιγγλέζου, μίλησε για τον σκεπτικισμό με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα στη χώρα μας, αλλά και όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Μίλησε για τους τομείς που θα εστιάσει το «Europe Direct  Πελοπόννησος», αλλά και για το σχέδιο επικοινωνίας που θα ακολουθήσει. Ανέφερε ότι ο στόχος είναι να φέρει κοντά του τα σχολεία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους νέους, τα επιμελητήρια, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους φορείς, έτσι ώστε να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός διευθυντής της «Βιώσιμης Πόλης», Ιωάννης Γεώργιζας, ο οποίος παρουσίασε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το Δίκτυο Πόλεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι με ορχήστρα δωματίου με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, η επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Νιόβη Ρίγκου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Εμμανουήλ Σκαντζός, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, αντιπεριφερειάρχες, οι περισσότεροι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο ρόλος του «Europe Direct Πελοπόννησος»
Το «Europe Direct Πελοπόννησος» επιλέχθηκε ως ένα από  τα 424 «Νέα Γενιάς» Κέντρα Europe Direct της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σε άλλα κράτη μέλη, έτσι και στην Ελλάδα, τα Κέντρα συμπληρώνουν και υποστηρίζουν τις δραστηριότητες επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, συνεργάζονται με άλλα δίκτυα πληροφόρησης και παροχής βοήθειας της ΕΕ.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πελοπόννησος» δραστηριοποιείται με στοχευμένες δράσεις σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με βασικό στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων (κοινωνία των πολιτών, φορείς, επιχειρήσεις), για τους σκοπούς, τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες και τις δράσεις της ΕΕ, μέσω ενός επιλεγμένου φάσματος επικοινωνιακών ενεργειών και μέσων προβολής.

Οι προτεραιότητες του βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της προέδρου της και επικεντρώνονται στην ανάδειξη, μεταξύ άλλων, δύο βασικών στρατηγικών της ΕΕ:
– την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» που έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρο, και
– «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» με κύριο στόχο την προετοιμασία και ενσωμάτωση της νέας γενιάς τεχνολογιών στην καθημερινότητα του πολίτη.

Επιπροσθέτως, οι επιμέρους στόχοι που θέτει το «Europe Direct Πελοπόννησος» είναι:
– να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την αναζήτηση πληροφοριών και την παροχή πληροφόρησης για θέματα της ΕΕ σχετικά με τα θεσμικά όργανα, τις δραστηριότητες, τις πολιτικές και τις παρεχόμενες δυνατότητες της ΕΕ σε κάθε τομέα ενδιαφέροντος.
– να συνεργαστεί άρτια με τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ και τους τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης με σκοπό τη διάχυση της πληροφόρησης.
– να ευαισθητοποιήσει για κρίσιμα ζητήματα της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο.
– να δημιουργήσει σταθερή σύνδεση με σχολεία και γενικότερα με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή της Πελοποννήσου, δίνοντας έμφαση στους μαθητές ηλικίας άνω των 12 ετών, για την προώθηση του επίσημου εκπαιδευτικού υλικού της ΕΕ.
– να αναδείξει τις δράσεις και τα έργα που χρηματοδοτούνται ή συντονίζονται από την ΕΕ.
– να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του διαλόγου και της επικοινωνίας μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των οργάνων της ΕΕ σχετικά με τις πολιτικές και τις προτεραιότητές της
– να ενθαρρύνει τους πολίτες της Πελοποννήσου να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διάλογο και να δημιουργήσει ανάδραση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
– να υποστηρίξει πρωτοβουλίες, δράσεις ομάδων πολιτών και φορέων σχετικά με τους τομείς ενδιαφέροντος τους, που άπτονται των προτεραιοτήτων της ΕΕ.
– να προβάλει την Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της.

Αφήστε μια απάντηση